Jak podaje GUS, z przeprowadzonych przez rzeczoznawców wojewódzkich w lutym b.r. badań monolitowych i polowych wynika, że w bieżącym roku uprawy ozime przezimowały zdecydowanie lepiej niż w roku ubiegłym. Większe straty nie zostały poniesione. Zima w tym roku przyniosła warunki agrometeorologiczne korzystne dla zimujących roślin. Spadki temperatury lokalnie nawet do -25°C przy gruncie występujące przy niewielkiej pokrywie śnieżnej nie zagrażały zimującym oziminom. Kondycję plantacji oceniono od średniej do bardzo dobrej. Straty powstałe w okresie zimowym i wiosennym są nieduże. III dekada marca to czas, w którym na większym obszarze kraju wznowiono wegetację roślin ozimych i rozpoczęto wykonywania pierwszych prac polowych: siew owsa, pszenicy jarej, jęczmienia jarego, burków cukrowych, sadzenie ziemniaków.
II połowa kwietnia przyniosła znaczne spadki temperatury. Ich wynikiem są przemarznięcia kwiatów i pąków drzew oraz krzewów owocowych.
Ostateczna ocena strat zimowych, jak i wiosennych oraz ocena stanu zasiewów upraw rolnych i ogrodniczych zostanie przeprowadzona w drugiej połowie maja br.
Dynia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Szczyt sezonu na te wyjątkowe rośliny przypada od września do listopada. Istnieje wiele odmian dyni, które różnią...
zobacz więcej
Główny Urząd Statystyczny przedstawił przedwynikowy szacunek zbiory warzyw gruntowych w roku 2024. Oceniony on został na 3,8 mln ton, a więc na podobnym poziomie, jak w roku...
zobacz więcej
Pomidor Flamansun od firmy Hazera zdobył podczas tegorocznej edycji Fresh Market Award B2B Meeting and Trade Show aż dwa wyróżnienia. Fresh Market...
zobacz więcej
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej