Jak pisze Puls Biznesu, w Polsce rozpoczęły się zmiany w segmencie produkcji pomidorów – zyskują one bardziej malinowy kolor.
Aż u trzech na czterech plantatorów pomidory malinowe stały się liderem w szklarniowej produkcji, zaś dwóch z nich postawiło tylko na tę odmianę. Jak twierdzi Agnieszka Arcimowicz z Targbana, cytowana przez portal branżowy freshplaza.com w ostatnich latach nastąpił kilkudziesięcioprocentowy wzrost ich produkcji. Zgodnie z jej obliczeniami, malinówki stanowią już około 30 proc. produkcji pomidorów spod osłon i szklarni. Główny Urząd Statystyczny nie przedstawia szczegółowych danych na ten temat, gdyż nie rozróżnia odmian pomidorów.
Rafał Zarzecki, wiceprezes Citroneksu, który po stworzeniu bananowego imperium zainwestował w pomidory, mówi, że pomidory malinowe mają większe wymagania klimatyczne niż klasyczne i dlatego są droższe. Ich uprawa wymaga inwestycji w wiele rozwiązań technologicznych, co podraża proces, a ich produkcja jest znacznie mniej efektywna. Jeżeli z danej jednostki otrzymujemy 100 zwykłych pomidorów, to malinowych — 60. Z tego wynika ich cena, która odstrasza część konsumentów i producentów.
Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) od lat spożycie różnego rodzaju pomidorów w gospodarstwach domowych oscyluje wokół 10 kg na osobę rocznie, co pozwala im wyprzedzać m.in. ogórki i marchew.
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej
Marchew to warzywo, które w kuchni jest wszechstronne – można ją jeść na surowo, gotować, piec, smażyć, a także wykorzystywać do zup, sałatek, dań głównych i deserów,...
zobacz więcej