Jak pisze Puls Biznesu, w Polsce rozpoczęły się zmiany w segmencie produkcji pomidorów – zyskują one bardziej malinowy kolor.
Aż u trzech na czterech plantatorów pomidory malinowe stały się liderem w szklarniowej produkcji, zaś dwóch z nich postawiło tylko na tę odmianę. Jak twierdzi Agnieszka Arcimowicz z Targbana, cytowana przez portal branżowy freshplaza.com w ostatnich latach nastąpił kilkudziesięcioprocentowy wzrost ich produkcji. Zgodnie z jej obliczeniami, malinówki stanowią już około 30 proc. produkcji pomidorów spod osłon i szklarni. Główny Urząd Statystyczny nie przedstawia szczegółowych danych na ten temat, gdyż nie rozróżnia odmian pomidorów.
Rafał Zarzecki, wiceprezes Citroneksu, który po stworzeniu bananowego imperium zainwestował w pomidory, mówi, że pomidory malinowe mają większe wymagania klimatyczne niż klasyczne i dlatego są droższe. Ich uprawa wymaga inwestycji w wiele rozwiązań technologicznych, co podraża proces, a ich produkcja jest znacznie mniej efektywna. Jeżeli z danej jednostki otrzymujemy 100 zwykłych pomidorów, to malinowych — 60. Z tego wynika ich cena, która odstrasza część konsumentów i producentów.
Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) od lat spożycie różnego rodzaju pomidorów w gospodarstwach domowych oscyluje wokół 10 kg na osobę rocznie, co pozwala im wyprzedzać m.in. ogórki i marchew.
W połowie listopada nastąpiło uroczyste otwarcie nowej, zaawansowanej technologicznie szklarni badawczo-rozwojowej obok siedziby głównej firmy Hazera w Made w Holandii. To najbardziej nowoczesny ośrodek...
zobacz więcej
Insignia F1 to nowa odmiana papryki do uprawy w tunelu w ofercie firmy Hazera. Bardzo wczesna odmiana typu żółty blok. Roślina o dobrym wigorze z mocnym...
zobacz więcej
Podczas Global Produce & Floral Show, które odbyło się w październiku w Atlancie, firma Sakata Seed America zaprezentowała nową odmianę brokuła. Purple...
zobacz więcej
Brukselka (inaczej kapusta warzywna brukselska) to warzywo, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych, która najprawdopodobniej powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Jej...
zobacz więcej