Jesień i zima to czas, kiedy ze straganów i sklepowych półek znika wiele świeżych owoców i warzyw, które były bez problemu dostępne wiosną i latem. Nie oznacza to jednak, że w te zimne miesiące nie będziemy mogli się cieszyć smakiem wielu ciekawych warzyw i owoców. Na naszych stołach częściej pojawiać się teraz będą produkty sezonowe. Królować wśród nich na pewno będą te z rodziny kapustnych. Co prawda należące do tej grupy kalafior i brokuł kończą swój sezon z początkiem zimy, ale w zamian za nie na talerze trafić może kapusta biała czy czerwona, brukselka czy jarmuż.
Kapusta to warzywo niskokaloryczne, zawierające witaminy C, B, A, E i K, wapń, magnez, potas czy żelazo. Jej właściwości lecznicze są znane od wielu pokoleń. Sok z kapusty jest bogatym źródłem zdrowia dla naszych przewodów pokarmowych, wzmacnia odporność i oczyszcza ciało z toksyn. Można go spożywać w dwóch wersjach: świeżo wyciskanej bądź kiszonej. Inne pomagające zdrowiu zastosowanie tej rośliny to kompresy z liści kapusty stosowane np. przy bólach stawów.
Często spożywane surówki z kapusty bogatej w sole mineralne i witaminy i świeży sok kapusty działają podobnie do antybiotyków, zapewniając wzmocnienie i regulację organizmu oraz odporność na działanie czynników chorobotwórczych.

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej