Jesień i zima to czas, kiedy ze straganów i sklepowych półek znika wiele świeżych owoców i warzyw, które były bez problemu dostępne wiosną i latem. Nie oznacza to jednak, że w te zimne miesiące nie będziemy mogli się cieszyć smakiem wielu ciekawych warzyw i owoców. Na naszych stołach częściej pojawiać się teraz będą produkty sezonowe. Królować wśród nich na pewno będą te z rodziny kapustnych. Co prawda należące do tej grupy kalafior i brokuł kończą swój sezon z początkiem zimy, ale w zamian za nie na talerze trafić może kapusta biała czy czerwona, brukselka czy jarmuż.
Kapusta to warzywo niskokaloryczne, zawierające witaminy C, B, A, E i K, wapń, magnez, potas czy żelazo. Jej właściwości lecznicze są znane od wielu pokoleń. Sok z kapusty jest bogatym źródłem zdrowia dla naszych przewodów pokarmowych, wzmacnia odporność i oczyszcza ciało z toksyn. Można go spożywać w dwóch wersjach: świeżo wyciskanej bądź kiszonej. Inne pomagające zdrowiu zastosowanie tej rośliny to kompresy z liści kapusty stosowane np. przy bólach stawów.
Często spożywane surówki z kapusty bogatej w sole mineralne i witaminy i świeży sok kapusty działają podobnie do antybiotyków, zapewniając wzmocnienie i regulację organizmu oraz odporność na działanie czynników chorobotwórczych.
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej
Gmina Kruszwica z województwa kujawsko – pomorskiego, w powiecie inowrocławskim to miejsce, w kórym uprawia się najwięcej cebuli w naszym kraju. Jest to jeden z najważniejszych ośrodków...
zobacz więcej