Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 17:00, sob: 7:30 - 14:00

Sezonowe warzywa: kapusta

5 listopada 2016 Ciekawostki ,  Nowości

Jesień i zima to czas, kiedy ze straganów i sklepowych półek znika wiele świeżych owoców i warzyw, które były bez problemu dostępne wiosną i latem. Nie oznacza to jednak, że w te zimne miesiące nie będziemy mogli się cieszyć smakiem wielu ciekawych warzyw i owoców. Na naszych stołach częściej pojawiać się teraz będą produkty sezonowe. Królować wśród nich na pewno będą te z rodziny kapustnych. Co prawda należące do tej grupy kalafior i brokuł kończą swój sezon z początkiem zimy, ale w zamian za nie na talerze trafić może kapusta biała czy czerwona, brukselka czy jarmuż.

Kapusta to warzywo niskokaloryczne, zawierające witaminy C, B, A, E i K, wapń, magnez, potas czy żelazo. Jej właściwości lecznicze są znane od wielu pokoleń. Sok z kapusty jest bogatym źródłem zdrowia dla naszych przewodów pokarmowych, wzmacnia odporność i oczyszcza ciało z toksyn. Można go spożywać w dwóch wersjach: świeżo wyciskanej bądź kiszonej. Inne pomagające zdrowiu zastosowanie tej rośliny to kompresy z liści kapusty stosowane np. przy bólach stawów.

Często spożywane surówki z kapusty bogatej w sole mineralne i witaminy i świeży sok kapusty działają podobnie do antybiotyków, zapewniając wzmocnienie i regulację organizmu oraz odporność na działanie czynników chorobotwórczych.

Kapusty w naszej ofercie

Nowości i wydarzenia w branży

13 czerwca 2024 Ciekawostki

Najchętniej spożywane warzywa maja

Agencja badawcza Kantar Polska podała informację o najchętniej spożywanych w maju warzywach. Najczęściej konsumenci sięgali po pomidory (94% badanych), ogórki (90%) oraz cebulę (87%)....

zobacz więcej

6 czerwca 2024 Ciekawostki

Passiflora incarnata – Męczennica cielista

Męczennica cielista (Passiflora incarnata) to gatunek rośliny z rodziny męczennicowatych. Inne jej nazwy to męczennicaa Pańska lub kwiat Męki Pańskiej. Swoją nazwę roślina zawdzięcza...

zobacz więcej

30 maja 2024 Bez kategorii

Eksport pomidorów do UE – Maroko na czele.

Serwis e-warzywnictwo.pl  podaje, że krajem, który sprzedał do Unii Europejskiej najwięcej pomidorów pomiędzy styczniem a marcem bieżącego roku, jest Maroko. Państwo to sprzedało do UE aż 34...

zobacz więcej

23 maja 2024 Bez kategorii

Uprawa fasoli w Polsce

W ubiegłym roku produkcja fasoli w Polsce odbywała się na powierzchni 22 289 ha. Średni plon z hektara wynosił około 2,96 tony. Najwięcej fasoli...

zobacz więcej