Jesień i zima to czas, kiedy ze straganów i sklepowych półek znika wiele świeżych owoców i warzyw, które były bez problemu dostępne wiosną i latem. Nie oznacza to jednak, że w te zimne miesiące nie będziemy mogli się cieszyć smakiem wielu ciekawych warzyw i owoców. Na naszych stołach częściej pojawiać się teraz będą produkty sezonowe. Królować wśród nich na pewno będą te z rodziny kapustnych. Co prawda należące do tej grupy kalafior i brokuł kończą swój sezon z początkiem zimy, ale w zamian za nie na talerze trafić może kapusta biała czy czerwona, brukselka czy jarmuż.
Kapusta to warzywo niskokaloryczne, zawierające witaminy C, B, A, E i K, wapń, magnez, potas czy żelazo. Jej właściwości lecznicze są znane od wielu pokoleń. Sok z kapusty jest bogatym źródłem zdrowia dla naszych przewodów pokarmowych, wzmacnia odporność i oczyszcza ciało z toksyn. Można go spożywać w dwóch wersjach: świeżo wyciskanej bądź kiszonej. Inne pomagające zdrowiu zastosowanie tej rośliny to kompresy z liści kapusty stosowane np. przy bólach stawów.
Często spożywane surówki z kapusty bogatej w sole mineralne i witaminy i świeży sok kapusty działają podobnie do antybiotyków, zapewniając wzmocnienie i regulację organizmu oraz odporność na działanie czynników chorobotwórczych.
Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...
zobacz więcej
Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...
zobacz więcej
Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...
zobacz więcej
Firmamy Hazera Poland, Biolchim, Biocont Polska oraz serwis warzywa.pl serdecznie zapraszają na webinarium: „Patent na MARCHEW”. Odbędzie się ono 11 stycznia 2023 o godzinie...
zobacz więcej