Jesienna aura na dobre już się u nas zadomowiła. Wahania temperatury, chłodne poranki i wieczory, deszcz – idealne warunki dla wszelkiego rodzaju uciążliwych infekcji. Warto pomyśleć o swoim zdrowiu i w naturalny sposób chronić się przed chorobami lub za pomocą ziół i warzyw pozbywać się niechcianych infekcji, gdy już nas dopadną.
Jesienną porą na pewno warto zwiększyć w naszej diecie ilość cebuli. To warzywo od wieków doceniane za swoje właściwości lecznicze. Witamina C oraz substancje bakteriobójcze w niej zawarte pomagają zwalczać przeziębienie i wzmacniają odporność. Syrop z cebuli to świetny lek na kaszel. Nie zapomnijmy również o leczniczych właściwościach czosnku. Dodanie go do mleka z miodem to stara i sprawdzona recepta na przeziębienie. Jesienią warto też mieć w domu różnego rodzaju zioła. Lecznicze wywary z rumiankiem, tymiankiem, szałwią, eukaliptusem czy czarnym bzem na pewno pomogą w zwalczaniu kaszlu, kataru czy obniżeniu gorączki.
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej