Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 17:00, sob: 7:30 - 14:00

Domowe sposoby na jesienne choroby

28 października 2016 Ciekawostki

Jesienna aura na dobre już się u nas zadomowiła. Wahania temperatury, chłodne poranki i wieczory, deszcz – idealne warunki dla wszelkiego rodzaju uciążliwych infekcji. Warto pomyśleć o swoim zdrowiu i w naturalny sposób chronić się przed chorobami lub za pomocą ziółwarzyw pozbywać się niechcianych infekcji, gdy już nas dopadną.

Jesienną porą na pewno warto zwiększyć w naszej diecie ilość cebuli. To warzywo od wieków doceniane za swoje właściwości lecznicze. Witamina C oraz substancje bakteriobójcze w niej zawarte pomagają zwalczać przeziębienie i wzmacniają odporność. Syrop z cebuli to świetny lek na kaszel. Nie zapomnijmy również o leczniczych właściwościach czosnku. Dodanie go do mleka z miodem to stara i sprawdzona recepta na przeziębienie. Jesienią warto też mieć w domu różnego rodzaju zioła. Lecznicze wywary z rumiankiem, tymiankiem, szałwią, eukaliptusem czy czarnym bzem na pewno pomogą w zwalczaniu kaszlu, kataru czy obniżeniu gorączki.

Nowości i wydarzenia w branży

28 listopada 2024 Ciekawostki

Nowa szklarnia badawczo-rozwojowa firmy Hazera

W połowie listopada nastąpiło uroczyste otwarcie nowej, zaawansowanej technologicznie szklarni badawczo-rozwojowej obok siedziby głównej firmy Hazera w Made w Holandii. To najbardziej nowoczesny ośrodek...

zobacz więcej

21 listopada 2024 Nowości

Insignia F1 – nowość od Hazery

Insignia F1 to nowa odmiana papryki do uprawy w tunelu w ofercie firmy Hazera. Bardzo wczesna odmiana typu żółty blok. Roślina o dobrym wigorze z mocnym...

zobacz więcej

14 listopada 2024 Ciekawostki

Fioletowy brokuł od firmy Sakata

Podczas Global Produce & Floral Show, które odbyło się w październiku w Atlancie, firma Sakata Seed America zaprezentowała nową odmianę brokuła.  Purple...

zobacz więcej

7 listopada 2024 Bez kategorii

Pora na brukselkę

Brukselka (inaczej kapusta warzywna brukselska) to warzywo, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych, która najprawdopodobniej powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Jej...

zobacz więcej