Czy wiecie, że znana nam wszystkim marchewka o soczyście pomarańczowym kolorze została wyhodowana i wypromowana przez Holendrów dopiero w XVI wieku? Ponieważ to ich narodowy kolor, taka odmiana marchewki szybko zyskała popularność w tym kraju, a potem na skutek eksportu z Niderlandów na cały świat, stała się popularna również w innych krajach.
Historia marchewki jest jednak znacznie starsza, sięga bowiem roku 900, kiedy to pojawiła się na terenach dzisiejszego Afganistanu, gdzie rosnąca dziko marchew została udomowiona. Początkowo jej korzenie były białe. Z czasem różne odmiany marchewki zaczęły przybierać różnorodne barwy i tak, w zależności od miejsca jej uprawy była koloru kremowego, żółtego, pomarańczowego, fioletowego, a nawet czarnego.
Do marchewkowych ciekawostek możemy również zaliczyć fakt, że od 2001roku według europejskich norm, jest ona nie tylko warzywem, ale i owocem. Wszystko to, za sprawą portugalskiego przysmaku, jakim jest dżem marchewkowy. Regulacje prawne Unii Europejskiej ściśle określają minimalną zawartość owoców w dżemie, przez co marchewkowy specjał nie mógłby pozostać pod swoją tradycyjną nazwą. Dlatego też marchewka została przemianowana na owoc.
Od maja tego roku serwis warzywapolowe.pl uruchamia projekt, w którym prezentowane będą wszystkie działania niezbędne do prawidłowej uprawy buraków. Projekt będzie realizowany w Małopolsce w gospodarstwie...
zobacz więcej
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej