Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin opublikowało wyniki konsumenckiego badania „Żywność w Polsce”. Badanie miało na celu sprawdzenie czy sprzedawane w Polsce warzywa i owoce są postrzegane przez konsumentów za bezpieczne. Jak wynika z przeprowadzonych badań zdecydowana większość uważa, że warzywa i owoce kupowane w Polsce są bezpieczne dla zdrowia (79%). Aż 78% badanych deklaruje zaufanie do tego typu produktów.
Mieszkańcy dużych miast, o liczbie mieszkańców powyżej 500 tysięcy zdecydowanie wierzą w bezpieczeństwo owoców i warzyw – deklaruje to aż 85 % z nich. Pośród osób z wyższym wykształceniem warzywom ufa 84%, a z grupy należącej do przedziału wiekowego 45-54 lat aż 92,6%.Około 3% badanych ma wątpliwości co do tego czy owoce i warzywa sprzedawane w Polsce są bezpieczne i można mieć do nich zaufanie.
Należy pamiętać, że nad bezpieczeństwem żywności Polsce czuwa szereg różnych instytucji. Badają one dostępne produkty w poszukiwaniu niebezpiecznych bakterii, wirusów, szkodliwych substancji. Polska, podobnie jak inne kraje Unii Europejskiej, należy do systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach. Wykrycie jakiegokolwiek zagrożenie dla ludzi lub zwierząt uruchamia procedury zabezpieczające zdrowie konsumentów.
Do instytucji kontrolujących spożywaną przez nas żywność należą między innymi: Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych czy Inspekcja Handlowa.
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej