W dniach 19-20 września 2017 w Warszawie odbył się XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców. Uznani eksperci merytoryczni z 30 krajów, którzy tym razem zebrali się w Polsce, omawiali tematy związane z m.in. spożyciem oraz wartością odżywczą warzyw i owoców, a także zagadnienia związane z konsumpcją warzyw i owoców na świecie.
Na kongresie została podpisana deklaracja na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia owoców i warzyw. W dokumencie tym zobowiązano się wspierać działania oraz inicjatywy , które mają na celu zwiększenie spożycia warzyw i owoców. Wiele uwagi poświęcono popularyzacji idei „5 a day”, która ma uświadomić znaczenie warzyw i owoców w walce z różnymi chorobami. Niskie spożycie warzyw i owoców stanowi problem globalny. W większości krajów w Europie i na świecie nie spożywa się produktów z tych grup w wystarczających ilościach, konsumpcja jest niższa niż rekomendowane przez WHO minimum 400 g dziennie na osobę.
Jak powiedział Jens Schaps – Dyrektor ds. Rynków Rolnych, DG AGRI, przedstawiciel Komisji Europejskiej, który sparafrazował znane angielskie przysłowie – „5 portions a day keeps the doctor away” – jedzmy 5 porcji warzyw i owoców dziennie,a nie będziemy musieli odwiedzać lekarza.
Podczas Kujawskiej Konferencji Cebulowej, która odbyła się w drugiej połowie stycznia, marka Seminis zaprezentowała nowe odmiany cebuli w różnych typach. Jedną z odmian...
zobacz więcej
Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...
zobacz więcej
Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...
zobacz więcej
Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...
zobacz więcej