W dniach 19-20 września 2017 w Warszawie odbył się XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców. Uznani eksperci merytoryczni z 30 krajów, którzy tym razem zebrali się w Polsce, omawiali tematy związane z m.in. spożyciem oraz wartością odżywczą warzyw i owoców, a także zagadnienia związane z konsumpcją warzyw i owoców na świecie.
Na kongresie została podpisana deklaracja na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia owoców i warzyw. W dokumencie tym zobowiązano się wspierać działania oraz inicjatywy , które mają na celu zwiększenie spożycia warzyw i owoców. Wiele uwagi poświęcono popularyzacji idei „5 a day”, która ma uświadomić znaczenie warzyw i owoców w walce z różnymi chorobami. Niskie spożycie warzyw i owoców stanowi problem globalny. W większości krajów w Europie i na świecie nie spożywa się produktów z tych grup w wystarczających ilościach, konsumpcja jest niższa niż rekomendowane przez WHO minimum 400 g dziennie na osobę.
Jak powiedział Jens Schaps – Dyrektor ds. Rynków Rolnych, DG AGRI, przedstawiciel Komisji Europejskiej, który sparafrazował znane angielskie przysłowie – „5 portions a day keeps the doctor away” – jedzmy 5 porcji warzyw i owoców dziennie,a nie będziemy musieli odwiedzać lekarza.
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej
Marchew to warzywo, które w kuchni jest wszechstronne – można ją jeść na surowo, gotować, piec, smażyć, a także wykorzystywać do zup, sałatek, dań głównych i deserów,...
zobacz więcej