Wg danych Eurostat w Unii Europejskiej warzywa produkuje się na powierzchni 2,1 mln ha. Największą ilością pól uprawnych mogę pochwalić się Włochy – 420 tys. ha, co stanowi 19,8 proc. unijnej powierzchni produkcji warzyw. Liderem wśród warzyw są pomidory – 18,5 mln ton (dane z 2016 r.) co daje ok. 36 kg na statystycznego mieszkańca Unii Europejskiej.
Włochy i Hiszpania to producenci prawie 2/3 wszystkich pomidorów.
Włoska produkcja stanowi 35,5 proc. unijnej a hiszpańska 28,2 proc. Na trzecim miejscu znalazła się Portugalia (9,1 proc.), a na kolejnych miejscach: Grecja (5,5 proc.), Holandia (4,8 proc.), Polska (4,7 proc.), Francja (4,4 proc.).
Podium w produkcji ogórków należy do Hiszpanii (28 proc.), Polski (20,4 proc.) oraz Holandii (16,5 proc.).
Polska jest unijnym liderem produkcji marchwi (14,7 proc.), na kolejnych miejscach są: Wielka Brytania (12,9 proc.) Niemcy (11,5 proc.), Holandia (10,7 proc.), Francja (10,4 proc.), Włochy (9,5 proc.).

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej