8 sierpnia już po raz piąty obchodzony był w Polsce Wielki Dzień Pszczół. Organizatorzy obchodów tego święta – ogrody botaniczne, placówki edukacji przyrodniczej, muzea oraz skanseny przygotowały z tej okazji wiele atrakcji. Należały do nich gry terenowe, warsztaty z budowy domków dla pszczół czy spotkania z pszczelarzami.
Celem święta jest pokazanie, jak wielkie znaczenie mają dla nas te owady. Pszczoły są ważną i nieodłączną częścią ekosystemu. To dzięki nim rośliny może się rozmnażać. To również dzięki zapyleniu powstają warzywa i owoce.
Z blisko 470 gatunków pszczół żyjących w Polsce zagrożone wyginięciem są aż 222. Organizatorzy Wielkiego Dnia Pszczół chcą zwrócić uwagę na potrzebę ich ratowania oraz podkreślić ich ogromne znaczenie.
Raport „Sektor Pszczelarski w Polsce w 2016 roku” przygotowany przez Zakład Pszczelnictwa w Puławach w Polsce wykazuje, że w Polsce żyje około 1,5 mln rodzin pszczelich (stan na październik ubiegłego roku).
W przeciągu ostatniego roku przybyło ok. 56 tys. rodzin, (wzrost ok. 4,1 proc.) Województwo lubelskie ma najwięcej zarejestrowanych pszczelich rodzin, najmniej zaś podlaskie. Prawie 476 tys. rodzin znajduje się w pasiekach nie przekraczających 20 uli.
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej
Marchew to warzywo, które w kuchni jest wszechstronne – można ją jeść na surowo, gotować, piec, smażyć, a także wykorzystywać do zup, sałatek, dań głównych i deserów,...
zobacz więcej