Jak wynika z raportu firmy Technavio światowy rynek świeżej żywności osiągnie w 2021 roku wielkość 2,4 mld ton. Oznacza to,że rynek świeżej żywności będzie rósł na poziomie 3% rocznie. Największą z kategorii w tym segmencie są świeże owoce i warzywa.
Na poprawę sytuacji na rynku świeżej żywności mają z pewnością wpływ trendy prozdrowotne oraz promocja świadomego odżywiania i spożywania produktów, które nie zawierają konserwantów i polepszaczy. Owoce i warzywa są największym segmentem na rynku świeżej żywności. Blisko 60 % całkowitych przychodów tej kategorii stanowią właśnie świeże owoce i warzywa. Ogromny wpływ na dalszy wzrost tej kategorii żywności ma rosnąca tendencja w kierunku wegetarianizmu.
Wzrastające zapotrzebowanie na świeże owoce i warzywa zwraca uwagę światowych sieci handlowych do poszerzania swojej oferty i liczne inwestycje w tym kierunku.
Od maja tego roku serwis warzywapolowe.pl uruchamia projekt, w którym prezentowane będą wszystkie działania niezbędne do prawidłowej uprawy buraków. Projekt będzie realizowany w Małopolsce w gospodarstwie...
zobacz więcej
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej