Jak wynika z raportu firmy Technavio światowy rynek świeżej żywności osiągnie w 2021 roku wielkość 2,4 mld ton. Oznacza to,że rynek świeżej żywności będzie rósł na poziomie 3% rocznie. Największą z kategorii w tym segmencie są świeże owoce i warzywa.
Na poprawę sytuacji na rynku świeżej żywności mają z pewnością wpływ trendy prozdrowotne oraz promocja świadomego odżywiania i spożywania produktów, które nie zawierają konserwantów i polepszaczy. Owoce i warzywa są największym segmentem na rynku świeżej żywności. Blisko 60 % całkowitych przychodów tej kategorii stanowią właśnie świeże owoce i warzywa. Ogromny wpływ na dalszy wzrost tej kategorii żywności ma rosnąca tendencja w kierunku wegetarianizmu.
Wzrastające zapotrzebowanie na świeże owoce i warzywa zwraca uwagę światowych sieci handlowych do poszerzania swojej oferty i liczne inwestycje w tym kierunku.
“Delikatesy Hazera” to linia produktów stworzona przez firmę Hazera, która wyróżnia się wykwintnym smakiem i oryginalnym wyglądem warzyw. Marka ta została zaprojektowana z myślą o najbardziej wymagających konsumentach,...
zobacz więcej
W dniu 5 marca 2025 roku odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. Rejestracji Odmian Roślin Uprawnych wpisywanych do Krajowego rejestru bez wymogu badań WGO....
zobacz więcej
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w ciągu 12 miesięcy ubiegłego roku do naszego kraju sprowadzono 64,19 tys. ton marchwi z 33 krajów. Jest...
zobacz więcej
W dniach 22-23 stycznia 2025 odbyła się 15 edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa. To największe wydarzenie branżowe w Europie Środkowo-Wschodniej, dedykowane producentom owoców i warzyw,...
zobacz więcej