Jak wynika z raportu firmy Technavio światowy rynek świeżej żywności osiągnie w 2021 roku wielkość 2,4 mld ton. Oznacza to,że rynek świeżej żywności będzie rósł na poziomie 3% rocznie. Największą z kategorii w tym segmencie są świeże owoce i warzywa.
Na poprawę sytuacji na rynku świeżej żywności mają z pewnością wpływ trendy prozdrowotne oraz promocja świadomego odżywiania i spożywania produktów, które nie zawierają konserwantów i polepszaczy. Owoce i warzywa są największym segmentem na rynku świeżej żywności. Blisko 60 % całkowitych przychodów tej kategorii stanowią właśnie świeże owoce i warzywa. Ogromny wpływ na dalszy wzrost tej kategorii żywności ma rosnąca tendencja w kierunku wegetarianizmu.
Wzrastające zapotrzebowanie na świeże owoce i warzywa zwraca uwagę światowych sieci handlowych do poszerzania swojej oferty i liczne inwestycje w tym kierunku.
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej