Ostatnie 10 lat przyniosło stały wzrost produkcji papryki na świecie.
Faostat podeje, że w 2020 roku wyprodukowano łącznie 36 136,99 mln kilogramów papryki na 2 069 990 hektarach. Średni plon wyniósł 1,75 kilograma z metra kwadratowego.
Największym producentem papryki na świecie okazały się Chiny – 16 650,85 milionów kilogramów papryki na 734 961 hektarach.
Na drugim miejscu znalazł się Meksyk – 2 818,44 milionów kilogramów wyprodukowanych na 157 911 hektarach.
Trzecie miejsce należy do Indonezji – 2 772,59 milionów kilogramów na powierzchni 314 772 hektarów.
Jednym z czołowych producentów papryki na świecie jest też Turcja, która znalazła się na czwartym miejscu – 2.636,9 milionów kilogramów na powierzchni 91.491 ha. W 2020 roku wyprodukowała ona niemal dwa razy wiecej papryki niż Hiszpania, 6 razy więcej niż Holandia i 18 razy więcej niż Maroko.
Źródło: https://www.fresh-market.pl/
W połowie listopada nastąpiło uroczyste otwarcie nowej, zaawansowanej technologicznie szklarni badawczo-rozwojowej obok siedziby głównej firmy Hazera w Made w Holandii. To najbardziej nowoczesny ośrodek...
zobacz więcej
Insignia F1 to nowa odmiana papryki do uprawy w tunelu w ofercie firmy Hazera. Bardzo wczesna odmiana typu żółty blok. Roślina o dobrym wigorze z mocnym...
zobacz więcej
Podczas Global Produce & Floral Show, które odbyło się w październiku w Atlancie, firma Sakata Seed America zaprezentowała nową odmianę brokuła. Purple...
zobacz więcej
Brukselka (inaczej kapusta warzywna brukselska) to warzywo, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych, która najprawdopodobniej powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Jej...
zobacz więcej