Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 17:00, sob: 7:30 - 14:00

Sytuacja na światowym rynku papryki

13 stycznia 2022 Ciekawostki

Ostatnie 10 lat przyniosło stały wzrost produkcji papryki na świecie.

Faostat podeje, że w 2020 roku wyprodukowano łącznie 36 136,99 mln kilogramów papryki na 2 069 990 hektarach. Średni plon wyniósł 1,75 kilograma z metra kwadratowego.

Największym producentem papryki na świecie okazały się Chiny – 16 650,85 milionów kilogramów papryki na 734 961 hektarach.

Na drugim miejscu znalazł się Meksyk – 2 818,44 milionów kilogramów wyprodukowanych na 157 911 hektarach.

Trzecie miejsce należy do Indonezji – 2 772,59 milionów kilogramów na powierzchni 314 772 hektarów.

Jednym z czołowych producentów papryki na świecie jest też Turcja, która znalazła się na czwartym miejscu – 2.636,9 milionów kilogramów na powierzchni 91.491 ha. W 2020 roku wyprodukowała ona niemal dwa razy wiecej papryki niż Hiszpania, 6 razy więcej niż Holandia i 18 razy więcej niż Maroko.

Źródło: https://www.fresh-market.pl/

Nowości i wydarzenia w branży

28 listopada 2024 Ciekawostki

Nowa szklarnia badawczo-rozwojowa firmy Hazera

W połowie listopada nastąpiło uroczyste otwarcie nowej, zaawansowanej technologicznie szklarni badawczo-rozwojowej obok siedziby głównej firmy Hazera w Made w Holandii. To najbardziej nowoczesny ośrodek...

zobacz więcej

21 listopada 2024 Nowości

Insignia F1 – nowość od Hazery

Insignia F1 to nowa odmiana papryki do uprawy w tunelu w ofercie firmy Hazera. Bardzo wczesna odmiana typu żółty blok. Roślina o dobrym wigorze z mocnym...

zobacz więcej

14 listopada 2024 Ciekawostki

Fioletowy brokuł od firmy Sakata

Podczas Global Produce & Floral Show, które odbyło się w październiku w Atlancie, firma Sakata Seed America zaprezentowała nową odmianę brokuła.  Purple...

zobacz więcej

7 listopada 2024 Bez kategorii

Pora na brukselkę

Brukselka (inaczej kapusta warzywna brukselska) to warzywo, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych, która najprawdopodobniej powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Jej...

zobacz więcej