Ostatnie 10 lat przyniosło stały wzrost produkcji papryki na świecie.
Faostat podeje, że w 2020 roku wyprodukowano łącznie 36 136,99 mln kilogramów papryki na 2 069 990 hektarach. Średni plon wyniósł 1,75 kilograma z metra kwadratowego.
Największym producentem papryki na świecie okazały się Chiny – 16 650,85 milionów kilogramów papryki na 734 961 hektarach.
Na drugim miejscu znalazł się Meksyk – 2 818,44 milionów kilogramów wyprodukowanych na 157 911 hektarach.
Trzecie miejsce należy do Indonezji – 2 772,59 milionów kilogramów na powierzchni 314 772 hektarów.
Jednym z czołowych producentów papryki na świecie jest też Turcja, która znalazła się na czwartym miejscu – 2.636,9 milionów kilogramów na powierzchni 91.491 ha. W 2020 roku wyprodukowała ona niemal dwa razy wiecej papryki niż Hiszpania, 6 razy więcej niż Holandia i 18 razy więcej niż Maroko.
Źródło: https://www.fresh-market.pl/
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej