Ostatnie 10 lat przyniosło stały wzrost produkcji papryki na świecie.
Faostat podeje, że w 2020 roku wyprodukowano łącznie 36 136,99 mln kilogramów papryki na 2 069 990 hektarach. Średni plon wyniósł 1,75 kilograma z metra kwadratowego.
Największym producentem papryki na świecie okazały się Chiny – 16 650,85 milionów kilogramów papryki na 734 961 hektarach.
Na drugim miejscu znalazł się Meksyk – 2 818,44 milionów kilogramów wyprodukowanych na 157 911 hektarach.
Trzecie miejsce należy do Indonezji – 2 772,59 milionów kilogramów na powierzchni 314 772 hektarów.
Jednym z czołowych producentów papryki na świecie jest też Turcja, która znalazła się na czwartym miejscu – 2.636,9 milionów kilogramów na powierzchni 91.491 ha. W 2020 roku wyprodukowała ona niemal dwa razy wiecej papryki niż Hiszpania, 6 razy więcej niż Holandia i 18 razy więcej niż Maroko.
Źródło: https://www.fresh-market.pl/
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej