Jesienią oraz zimą popularność brukselki wśród polskich konsumentów rośnie. Ta roślina należąca do rodziny kapustowatych stanowi źródło potasu, wapnia, magnezu, witaminy A, β-Karotenu, witamin z grupy B (B1, B2, B3), a także witaminy C.
Warzywo to nie jest w Polsce tak popularne jak np. w Holandii, Niemczech czy Wielkiej Brytanii. W roku 2021 Polska wyeksportowała niecałe 1907 ton świeżej brukselki, natomiast import wyniósł 2309 ton. Zdecydowana większość wymiany handlowej brukselką odbywa się z Holandią. W 2021 roku trafiło tam 1616 ton polskiej brukselki świeżej, a do Polski sprowadzono stamtąd 2301 ton tego warzywa.
W listopadzie 2022 ceny brukselki w małym hurcie na głównych lokalnych giełdach regionalnych wahają się od 5,00 zł/kg do 8,00 zł/kg. Na większości giełd lokalnych widać już tendencje spadkową tych cen. Widać ją również w handlu detalicznym, gdzie z 10 zł/kg potaniała do 8,00-9,00 zł/kg.
Źródło: https://www.fresh-market.pl/
Wprawdzie pogoda w ostatnich dniach nas nie rozpieszcza, ale mamy już wiosnę i warto wrócić do naszego cyklu, w którym przybliżamy charakterystykę wiosennych roślin. Jedną...
zobacz więcej
Rynek Owoców i Warzyw (nr 61) to publikacja prof. Bożeny Noseckiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w której opisano ubiegłoroczną produkcję w Unii Europejskiej...
zobacz więcej
Firma Enza Zaden ogłosiła na facebooku konkurs na Najlepszą Rzodkiewkę. Odbywa się on w dniach 14.03-21.03. 2023. Aby wziąć udział w konkursie należy: skomentować post...
zobacz więcej
We wtorek 14 marcaportal warzywapolowe.pl zorganizuje webinarium dotyczące uprawy papryki i pomidora w gruncie. Partnerami wydarzenia są firmy Yara Poland oraz Hazera. W trakcie...
zobacz więcej