W Europie od kilku lat rośnie zainteresowanie dynią. Ma to związek z amerykańskim świętem Halloween, którego symbolem jest właśnie to warzywo.
Zgodnie z danymi Eurostatu około 88% dyń wyprodukowanych w całej Europie w 2021 roku pochodzi z 5 państw.
Na pierwszym miejscu wśród producentów tego popularnego jesienią warzywa znalazła się Polska. Nasz kraj wyprodukował aż 289 600 ton dyni. Na kolejnych miejscach znalazły się: Francja – 221 980 ton, Hiszpania – 151 620 ton, Portugalia – 126 590 ton oraz Niemcy – 99 080 ton.
Źródło: portalspozywczy.pl
Dynia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Szczyt sezonu na te wyjątkowe rośliny przypada od września do listopada. Istnieje wiele odmian dyni, które różnią...
zobacz więcej
Główny Urząd Statystyczny przedstawił przedwynikowy szacunek zbiory warzyw gruntowych w roku 2024. Oceniony on został na 3,8 mln ton, a więc na podobnym poziomie, jak w roku...
zobacz więcej
Pomidor Flamansun od firmy Hazera zdobył podczas tegorocznej edycji Fresh Market Award B2B Meeting and Trade Show aż dwa wyróżnienia. Fresh Market...
zobacz więcej
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej