Jak podaje serwis warzywa.pl najwięcej warzyw wśród państw Europy spożywa się w Chorwacji, natomiast najmniej w Holandii.
Przyjmuje się, że dorosły człowiek powienien zjadać około 240 gramów warzyw dziennie lub 87,6 kg rocznie.
Wymogu tego nie spełniają kraje takie jak: Cypr, Czechy, Finlandia, Islandia, Mołdawia, Holandia, Norwegia, Słowacja i Szwecja. W Holandii na jedno gospodarstwo domowe zjadanych jest rocznie tylko 58 kg warzyw.
Zupełnie inaczej kształtuje się sytuacja w Europie południowo – wschodniej. Ponad 200 kg rocznie spożywają mieszkańcy takich państw jak: Albania, Bośnia, Chorwacja, Macedonia Północna i oraz Turcja.
Jeśli chodzi o Polskę, to dorosły mieszkaniec naszego kraju spożywa rocznie około 119 kg warzyw.
20 września odbyły się targi Fresh Market 2023 – jedno z najważniejszych wydarzeń w branży owoców, warzyw i kwiatów. Fresh Market 2023 to...
zobacz więcej
Płaska kapusta CALLAWAY od firmy Hazera została nominowana do nagrody FRESH MARKET AWARD 2023 w kategorii świeże owoce, warzywa i kwiaty. Callaway F1...
zobacz więcej
Firma Hazera serdecznie zaprasza na wydarzenie z cyklu „Przystanek Kapusta”. Odbędzie się ono już w najbliższą niedzielę 10 września w gospodarstwie Damiana Micyka, ul....
zobacz więcej
Wójt Gminy Igołomia-Wawrzeńczyce zaprasza na XIII Małopolskie Święto Warzyw, które odbędzie się na Lotnisku Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim już w najbliższą niedzielę 3...
zobacz więcej