Jak podaje serwis warzywa.pl najwięcej warzyw wśród państw Europy spożywa się w Chorwacji, natomiast najmniej w Holandii.
Przyjmuje się, że dorosły człowiek powienien zjadać około 240 gramów warzyw dziennie lub 87,6 kg rocznie.
Wymogu tego nie spełniają kraje takie jak: Cypr, Czechy, Finlandia, Islandia, Mołdawia, Holandia, Norwegia, Słowacja i Szwecja. W Holandii na jedno gospodarstwo domowe zjadanych jest rocznie tylko 58 kg warzyw.
Zupełnie inaczej kształtuje się sytuacja w Europie południowo – wschodniej. Ponad 200 kg rocznie spożywają mieszkańcy takich państw jak: Albania, Bośnia, Chorwacja, Macedonia Północna i oraz Turcja.
Jeśli chodzi o Polskę, to dorosły mieszkaniec naszego kraju spożywa rocznie około 119 kg warzyw.
Od maja tego roku serwis warzywapolowe.pl uruchamia projekt, w którym prezentowane będą wszystkie działania niezbędne do prawidłowej uprawy buraków. Projekt będzie realizowany w Małopolsce w gospodarstwie...
zobacz więcej
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej