Jak podaje serwis warzywa.pl najwięcej warzyw wśród państw Europy spożywa się w Chorwacji, natomiast najmniej w Holandii.
Przyjmuje się, że dorosły człowiek powienien zjadać około 240 gramów warzyw dziennie lub 87,6 kg rocznie.
Wymogu tego nie spełniają kraje takie jak: Cypr, Czechy, Finlandia, Islandia, Mołdawia, Holandia, Norwegia, Słowacja i Szwecja. W Holandii na jedno gospodarstwo domowe zjadanych jest rocznie tylko 58 kg warzyw.
Zupełnie inaczej kształtuje się sytuacja w Europie południowo – wschodniej. Ponad 200 kg rocznie spożywają mieszkańcy takich państw jak: Albania, Bośnia, Chorwacja, Macedonia Północna i oraz Turcja.
Jeśli chodzi o Polskę, to dorosły mieszkaniec naszego kraju spożywa rocznie około 119 kg warzyw.

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej