Jesień to pora roku, w której dynie cieszą się ogromną popularnością. Różnorodne i coraz bardziej popularne potrawy z tego warzywa oraz jego funkcje dekoracyjne sprawiły, że od kilku lat stało się ono niezwykle atrakcyjne.
Jak podaje serwis e-warzywnictwo.pl w roku 2020 pod uprawę dyni i tykwy przeznaczono w Europie aż 31 000 hektarów. Zebrano natomiast około 760 000 ton tych warzyw. Wśród liderów w produkcji dyni w UE na pierwszym miejscu znajduje się Polska z produkcją ok. 163 900 ton. Kolejne miejsca zajmują: Hiszpania (143 850 ton), Francja (126 230 ton), Portugalia (121 060 ton) oraz Niemcy (86 890 ton).
Jeśli chodzi o import to najwięcej dyń przywęrdowało do krajów Unii Europejskiej z RPA (24 %), Maroko (12 %) Brazylii (11%) oraz Argentyny (10%).
Źródło: e-warzywnictwo.pl
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej