Jesień to pora roku, w której dynie cieszą się ogromną popularnością. Różnorodne i coraz bardziej popularne potrawy z tego warzywa oraz jego funkcje dekoracyjne sprawiły, że od kilku lat stało się ono niezwykle atrakcyjne.
Jak podaje serwis e-warzywnictwo.pl w roku 2020 pod uprawę dyni i tykwy przeznaczono w Europie aż 31 000 hektarów. Zebrano natomiast około 760 000 ton tych warzyw. Wśród liderów w produkcji dyni w UE na pierwszym miejscu znajduje się Polska z produkcją ok. 163 900 ton. Kolejne miejsca zajmują: Hiszpania (143 850 ton), Francja (126 230 ton), Portugalia (121 060 ton) oraz Niemcy (86 890 ton).
Jeśli chodzi o import to najwięcej dyń przywęrdowało do krajów Unii Europejskiej z RPA (24 %), Maroko (12 %) Brazylii (11%) oraz Argentyny (10%).
Źródło: e-warzywnictwo.pl
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej
W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...
zobacz więcej