Jesień to pora roku, w której dynie cieszą się ogromną popularnością. Różnorodne i coraz bardziej popularne potrawy z tego warzywa oraz jego funkcje dekoracyjne sprawiły, że od kilku lat stało się ono niezwykle atrakcyjne.
Jak podaje serwis e-warzywnictwo.pl w roku 2020 pod uprawę dyni i tykwy przeznaczono w Europie aż 31 000 hektarów. Zebrano natomiast około 760 000 ton tych warzyw. Wśród liderów w produkcji dyni w UE na pierwszym miejscu znajduje się Polska z produkcją ok. 163 900 ton. Kolejne miejsca zajmują: Hiszpania (143 850 ton), Francja (126 230 ton), Portugalia (121 060 ton) oraz Niemcy (86 890 ton).
Jeśli chodzi o import to najwięcej dyń przywęrdowało do krajów Unii Europejskiej z RPA (24 %), Maroko (12 %) Brazylii (11%) oraz Argentyny (10%).
Źródło: e-warzywnictwo.pl
Pentas, czyli piątak lancetowaty, to roślina, która zachwyci każdego miłośnika ogrodów i balkonów. Serdecznie zapraszamy do zakupu tej niezwykle atrakcyjnej rośliny w naszym Centrum Ogrodniczym Jurek. ...
zobacz więcej
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej