Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw prowadzi „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców”. Zgodnie z ich wynikami w maju 2020 r. tylko 22% Polaków spełniło zalecenia dietytyków odnośnie tego, by co najmniej połowę tego co jemy, stanowiły owoce i warzywa.
Przeprowadzone badania pokazują, że spośród owoców w maju Polacy najchętniej sięgali po jabłka, truskawki oraz borówki. Jeśli chodzi o warzywa to nieustannie pierwsze miejsce wśród konsumentów zajmuje pomidor. Na drugim miejscu znalazła się marchew, a na trzecim ogórki. o 10% zwiększył się odsetek osób sięgających po sałatę, o 13% jedzących cebulę dymkę, a o 19% rzodkiewkę.
Od maja tego roku serwis warzywapolowe.pl uruchamia projekt, w którym prezentowane będą wszystkie działania niezbędne do prawidłowej uprawy buraków. Projekt będzie realizowany w Małopolsce w gospodarstwie...
zobacz więcej
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej