Jak podaje serwis sadyogrody.pl każdego roku zwiększa się u nas w kraju powierzchnia upraw brokułów. Rośnie też znacząco spożycie tego warzywa wśród konsumentów. Za kilogram producenci dostają 1,60 -1,90 zł.
Zdecydowanie gorzej ma się na rodzimym rynku kalafior. W ciągu trzech lat produkcja tego warzywa zmniejszyła się o ok. 40 tysięcy ton. Jeśli chodzi o uprawę kalafiora to jesteśmy na 6 pozycji w Europie (przed Polską jest Francja, Wielka Brytania, Włochy, Hiszpania oraz Turcja). Większość produkcji przeznaczana jest na rynek świeży, zaś ok. 20% trafia do przetwórstwa.
Brukselka (inaczej kapusta warzywna brukselska) to warzywo, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych, która najprawdopodobniej powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Jej...
zobacz więcej
Kapusta 17-1757 F1 od firmy Hazera to odmiana wczesna do uprawy w tunelach foliowych i pod płaskimi okryciami. Mimo krótkiego okresu wegetacji, który trwa 65-70 dni, jej...
zobacz więcej
Październik i listopad to miesiące, w których dynie są łatwo dostępne, co sprawia, że stają się jednym z rozpoznawalnych elementów jesiennego krajobrazu. Niezwykle popularne stały się w ostatnich latach...
zobacz więcej
Od stycznia do sierpnia 2024 roku do naszego kraju sprowadzono 56,01 tys. ton papryki. W zimowych oraz wiosennych miesiącach (styczeń – czerwiec) wolumen importu wynosił...
zobacz więcej