Jak podaje serwis sadyogrody.pl każdego roku zwiększa się u nas w kraju powierzchnia upraw brokułów. Rośnie też znacząco spożycie tego warzywa wśród konsumentów. Za kilogram producenci dostają 1,60 -1,90 zł.
Zdecydowanie gorzej ma się na rodzimym rynku kalafior. W ciągu trzech lat produkcja tego warzywa zmniejszyła się o ok. 40 tysięcy ton. Jeśli chodzi o uprawę kalafiora to jesteśmy na 6 pozycji w Europie (przed Polską jest Francja, Wielka Brytania, Włochy, Hiszpania oraz Turcja). Większość produkcji przeznaczana jest na rynek świeży, zaś ok. 20% trafia do przetwórstwa.

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej