Jak podaje serwis sadyogrody.pl każdego roku zwiększa się u nas w kraju powierzchnia upraw brokułów. Rośnie też znacząco spożycie tego warzywa wśród konsumentów. Za kilogram producenci dostają 1,60 -1,90 zł.
Zdecydowanie gorzej ma się na rodzimym rynku kalafior. W ciągu trzech lat produkcja tego warzywa zmniejszyła się o ok. 40 tysięcy ton. Jeśli chodzi o uprawę kalafiora to jesteśmy na 6 pozycji w Europie (przed Polską jest Francja, Wielka Brytania, Włochy, Hiszpania oraz Turcja). Większość produkcji przeznaczana jest na rynek świeży, zaś ok. 20% trafia do przetwórstwa.
Pentas, czyli piątak lancetowaty, to roślina, która zachwyci każdego miłośnika ogrodów i balkonów. Serdecznie zapraszamy do zakupu tej niezwykle atrakcyjnej rośliny w naszym Centrum Ogrodniczym Jurek. ...
zobacz więcej
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej