Specjaliści z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej opublikowali raport dotyczący rynku rolnego w ostatnich miesiącach.
Wynika z niego, że na rynku warzyw w październiku br. w porównaniu z wrześniem, w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej
obniżyły się ceny skupu pietruszki, marchwi, buraków ćwikłowych, cebuli w spółdzielniach ogrodniczych, cebuli na targowiskach
i pieczarek. Wzrosły ceny skupu kalafiorów gruntowych i pomidorów szklarniowych.
W zakładach przetwórczych w analizowanym okresie wzrosły ceny skupu kalafiorów różyczkowanych, a obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej, marchwi na kostkę i brokułów różyczkowanych.
W handlu hurtowym natomiast obniżyły się ceny pomidorów spod osłon, kalafiorów gruntowych, cebuli i buraków ćwikłowych. Wzrosły ceny hurtowe ogórków spod osłon i marchwi. Nie zmieniły się ceny kapusty białej.
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej