Specjaliści z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej opublikowali raport dotyczący rynku rolnego w ostatnich miesiącach.
Wynika z niego, że na rynku warzyw w październiku br. w porównaniu z wrześniem, w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej
obniżyły się ceny skupu pietruszki, marchwi, buraków ćwikłowych, cebuli w spółdzielniach ogrodniczych, cebuli na targowiskach
i pieczarek. Wzrosły ceny skupu kalafiorów gruntowych i pomidorów szklarniowych.
W zakładach przetwórczych w analizowanym okresie wzrosły ceny skupu kalafiorów różyczkowanych, a obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej, marchwi na kostkę i brokułów różyczkowanych.
W handlu hurtowym natomiast obniżyły się ceny pomidorów spod osłon, kalafiorów gruntowych, cebuli i buraków ćwikłowych. Wzrosły ceny hurtowe ogórków spod osłon i marchwi. Nie zmieniły się ceny kapusty białej.

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej