Specjaliści z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej opublikowali raport dotyczący rynku rolnego w ostatnich miesiącach.
Wynika z niego, że na rynku warzyw w październiku br. w porównaniu z wrześniem, w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej
obniżyły się ceny skupu pietruszki, marchwi, buraków ćwikłowych, cebuli w spółdzielniach ogrodniczych, cebuli na targowiskach
i pieczarek. Wzrosły ceny skupu kalafiorów gruntowych i pomidorów szklarniowych.
W zakładach przetwórczych w analizowanym okresie wzrosły ceny skupu kalafiorów różyczkowanych, a obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej, marchwi na kostkę i brokułów różyczkowanych.
W handlu hurtowym natomiast obniżyły się ceny pomidorów spod osłon, kalafiorów gruntowych, cebuli i buraków ćwikłowych. Wzrosły ceny hurtowe ogórków spod osłon i marchwi. Nie zmieniły się ceny kapusty białej.
Dynia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Szczyt sezonu na te wyjątkowe rośliny przypada od września do listopada. Istnieje wiele odmian dyni, które różnią...
zobacz więcej
Główny Urząd Statystyczny przedstawił przedwynikowy szacunek zbiory warzyw gruntowych w roku 2024. Oceniony on został na 3,8 mln ton, a więc na podobnym poziomie, jak w roku...
zobacz więcej
Pomidor Flamansun od firmy Hazera zdobył podczas tegorocznej edycji Fresh Market Award B2B Meeting and Trade Show aż dwa wyróżnienia. Fresh Market...
zobacz więcej
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej