Specjaliści z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej opublikowali raport dotyczący rynku rolnego w ostatnich miesiącach.
Wynika z niego, że na rynku warzyw w październiku br. w porównaniu z wrześniem, w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej
obniżyły się ceny skupu pietruszki, marchwi, buraków ćwikłowych, cebuli w spółdzielniach ogrodniczych, cebuli na targowiskach
i pieczarek. Wzrosły ceny skupu kalafiorów gruntowych i pomidorów szklarniowych.
W zakładach przetwórczych w analizowanym okresie wzrosły ceny skupu kalafiorów różyczkowanych, a obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej, marchwi na kostkę i brokułów różyczkowanych.
W handlu hurtowym natomiast obniżyły się ceny pomidorów spod osłon, kalafiorów gruntowych, cebuli i buraków ćwikłowych. Wzrosły ceny hurtowe ogórków spod osłon i marchwi. Nie zmieniły się ceny kapusty białej.
“Delikatesy Hazera” to linia produktów stworzona przez firmę Hazera, która wyróżnia się wykwintnym smakiem i oryginalnym wyglądem warzyw. Marka ta została zaprojektowana z myślą o najbardziej wymagających konsumentach,...
zobacz więcej
W dniu 5 marca 2025 roku odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. Rejestracji Odmian Roślin Uprawnych wpisywanych do Krajowego rejestru bez wymogu badań WGO....
zobacz więcej
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w ciągu 12 miesięcy ubiegłego roku do naszego kraju sprowadzono 64,19 tys. ton marchwi z 33 krajów. Jest...
zobacz więcej
W dniach 22-23 stycznia 2025 odbyła się 15 edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa. To największe wydarzenie branżowe w Europie Środkowo-Wschodniej, dedykowane producentom owoców i warzyw,...
zobacz więcej