Piwonia to jedyny rodzaj należący do rodziny piwoniowatych. Należą do niego ok. 33 gatunki. Pochodzą głównie z obszarów Europy i Azji o umiarkowanym klimacie, jedynie 2 gatunki pochodzą z zachodniego wybrzeża Ameryki Północnej.
Większość gatunków to byliny, ale część z nich to niewysokie krzewy osiągające do 2,5 m wysokości. U wszystkich gatunków liście są sezonowe, a korzenie marchwiaste, drewniejące. Posiadają kwiaty koloru białego, różowego, purpurowego, rzadziej żółtego, które są często pachnące. Mieszańce mają też kwiaty dwubarwne i pełne.
Źródło: wikipedia.pl
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej
Marchew to warzywo, które w kuchni jest wszechstronne – można ją jeść na surowo, gotować, piec, smażyć, a także wykorzystywać do zup, sałatek, dań głównych i deserów,...
zobacz więcej