Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach pracuje nad hodowlą nowych odmian ogórka polowego. Najnowszą propozycją jest ogórek Gaja F1 (SKW 1916) – odmiana wyhodowana w Pracowni Genetyki i Hodowli Roślin Warzywnych i wpisana do księgi ochrony wyłącznego prawa w roku 2021.
Gaja F1 to wczesna odmiana i wydająca obfite plony. Polecana jest do kwaszenia, konserwowania oraz na ogórki małosolne. Wykształca ona owoce krótkie do średniej długości, bardzo kształtne. Owoce nie wykazują tendencji do przerastania na grubość, żółknięcia oraz zniekształceń. Są bardzo smaczne, chrupkie, bez goryczy.
Gaja F1 posiada kompleksową odporność na choroby: mączniaka rzekomego i prawdziwego, parcha dyniowatych, wirusa mozaiki ogórka oraz kanciastą plamistość.
Źródło: sadyogrody.pl
Dynia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Szczyt sezonu na te wyjątkowe rośliny przypada od września do listopada. Istnieje wiele odmian dyni, które różnią...
zobacz więcej
Główny Urząd Statystyczny przedstawił przedwynikowy szacunek zbiory warzyw gruntowych w roku 2024. Oceniony on został na 3,8 mln ton, a więc na podobnym poziomie, jak w roku...
zobacz więcej
Pomidor Flamansun od firmy Hazera zdobył podczas tegorocznej edycji Fresh Market Award B2B Meeting and Trade Show aż dwa wyróżnienia. Fresh Market...
zobacz więcej
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej