Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach pracuje nad hodowlą nowych odmian ogórka polowego. Najnowszą propozycją jest ogórek Gaja F1 (SKW 1916) – odmiana wyhodowana w Pracowni Genetyki i Hodowli Roślin Warzywnych i wpisana do księgi ochrony wyłącznego prawa w roku 2021.
Gaja F1 to wczesna odmiana i wydająca obfite plony. Polecana jest do kwaszenia, konserwowania oraz na ogórki małosolne. Wykształca ona owoce krótkie do średniej długości, bardzo kształtne. Owoce nie wykazują tendencji do przerastania na grubość, żółknięcia oraz zniekształceń. Są bardzo smaczne, chrupkie, bez goryczy.
Gaja F1 posiada kompleksową odporność na choroby: mączniaka rzekomego i prawdziwego, parcha dyniowatych, wirusa mozaiki ogórka oraz kanciastą plamistość.
Źródło: sadyogrody.pl
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej