Główny Urząd Statystyczny podał informację na temat przechowywanych warzyw. Wynika z niej, że w zimie 2017/2018 przeznaczono do przechowywania ok. 4,7 mln ton ziemniaków, co stanowi około 51,3% zbiorów z roku 2017. Straty w przechowywanych ziemniakach szacuje się na 11,1% ogólnej masy przeznaczonej do przechowywania. Największe straty odnotowano w województwach świętokrzyskim oraz śląskim (kolejno 12,8% i 12,6%).
Generalnie straty w przechowywanych warzywach są na zbliżonym poziomie do tych z sezonu przechowalniczego 2016/2017. Jedynymi warzywami, dla których straty były w obecnym sezonie niższe są cebula i seler.
Tak jak w poprzednich latach, odnotowano duże różnice w wysokości strat w zależności od rejonu kraju i sposobu przechowywania – informuje GUS.
Pentas, czyli piątak lancetowaty, to roślina, która zachwyci każdego miłośnika ogrodów i balkonów. Serdecznie zapraszamy do zakupu tej niezwykle atrakcyjnej rośliny w naszym Centrum Ogrodniczym Jurek. ...
zobacz więcej
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej