Główny Urząd Statystyczny podał informację na temat przechowywanych warzyw. Wynika z niej, że w zimie 2017/2018 przeznaczono do przechowywania ok. 4,7 mln ton ziemniaków, co stanowi około 51,3% zbiorów z roku 2017. Straty w przechowywanych ziemniakach szacuje się na 11,1% ogólnej masy przeznaczonej do przechowywania. Największe straty odnotowano w województwach świętokrzyskim oraz śląskim (kolejno 12,8% i 12,6%).
Generalnie straty w przechowywanych warzywach są na zbliżonym poziomie do tych z sezonu przechowalniczego 2016/2017. Jedynymi warzywami, dla których straty były w obecnym sezonie niższe są cebula i seler.
Tak jak w poprzednich latach, odnotowano duże różnice w wysokości strat w zależności od rejonu kraju i sposobu przechowywania – informuje GUS.
Podczas Kujawskiej Konferencji Cebulowej, która odbyła się w drugiej połowie stycznia, marka Seminis zaprezentowała nowe odmiany cebuli w różnych typach. Jedną z odmian...
zobacz więcej
Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...
zobacz więcej
Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...
zobacz więcej
Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...
zobacz więcej