Trwa sezon na fasolkę szparagową. W związku z tym dziś garść informacji na temat tego warzywa.
Fasolka szparagowa należy do grupy roślin strączkowych i występuje w odmianie żółtej oraz zielonej. Pochodzi ona z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie była hodowana już ponad 7000 lat temu. Została sprowadzona do Europy przez hiszpańskich żeglarzy i szybko zyskała sławę w wielu regionach świata.
Do cennych składników wchodzących w skład fasolki należą: kwas foliowy, błonnik, mangan, witamina K oraz beta-karoten. To również bogate źródło witaminy C, która skutecznie wzmacnia nasz system odpornościowy. Do niewątpliwych jej zalet należy również niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest ona polecana dla cukrzyków oraz niska kaloryczność, co z kolei sprawia, że może być znakomitym składnikiem jadłospisu dla osób odchudzających się.
Podczas Kujawskiej Konferencji Cebulowej, która odbyła się w drugiej połowie stycznia, marka Seminis zaprezentowała nowe odmiany cebuli w różnych typach. Jedną z odmian...
zobacz więcej
Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...
zobacz więcej
Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...
zobacz więcej
Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...
zobacz więcej