Trwa sezon na fasolkę szparagową. W związku z tym dziś garść informacji na temat tego warzywa.
Fasolka szparagowa należy do grupy roślin strączkowych i występuje w odmianie żółtej oraz zielonej. Pochodzi ona z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie była hodowana już ponad 7000 lat temu. Została sprowadzona do Europy przez hiszpańskich żeglarzy i szybko zyskała sławę w wielu regionach świata.
Do cennych składników wchodzących w skład fasolki należą: kwas foliowy, błonnik, mangan, witamina K oraz beta-karoten. To również bogate źródło witaminy C, która skutecznie wzmacnia nasz system odpornościowy. Do niewątpliwych jej zalet należy również niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest ona polecana dla cukrzyków oraz niska kaloryczność, co z kolei sprawia, że może być znakomitym składnikiem jadłospisu dla osób odchudzających się.
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej
W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...
zobacz więcej