Trwa sezon na fasolkę szparagową. W związku z tym dziś garść informacji na temat tego warzywa.
Fasolka szparagowa należy do grupy roślin strączkowych i występuje w odmianie żółtej oraz zielonej. Pochodzi ona z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie była hodowana już ponad 7000 lat temu. Została sprowadzona do Europy przez hiszpańskich żeglarzy i szybko zyskała sławę w wielu regionach świata.
Do cennych składników wchodzących w skład fasolki należą: kwas foliowy, błonnik, mangan, witamina K oraz beta-karoten. To również bogate źródło witaminy C, która skutecznie wzmacnia nasz system odpornościowy. Do niewątpliwych jej zalet należy również niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest ona polecana dla cukrzyków oraz niska kaloryczność, co z kolei sprawia, że może być znakomitym składnikiem jadłospisu dla osób odchudzających się.
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej