Dzisiaj, 24 listopada, obchodzimy święto jednego z najbardziej „polskich” warzyw – buraka.
Choć przez wiele osób niedoceniany, burak jest warzywem, które ma wiele prozdrowotnych właściwości.
Buraki wzmacniają układ krwionośny oraz odporność organizmu na choroby, mają właściwości przeciwnowotworowe, pozytywnie wpływają też na działanie układu mięśniowego oraz na poprawę pamięci.
Wśród buraków wyróżnia się następujące grupy:
Źródło: wikipedia.pl

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej