Listopad to miesiąc, w którym Polacy kupowali najwięcej ziemniaków (98%), pomidorów (90%) oraz cebuli (87%). Kolejne miejsca zajęły: marchew (82%), ogórki (81%) i kapusta (66%).
Marchew, pomidory, ogórki, cebula i papryka to ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu, a obeserwowane wahania sezonowe są niewielkie.
Badanie spożycia warzyw i owoców wskazuje, że Polacy najczęściej jedzą je na obiad – 91% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 74% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 62% na kolację. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (34%).
Źródło: https://polskiesuperowoce.pl/
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej