Listopad to miesiąc, w którym Polacy kupowali najwięcej ziemniaków (98%), pomidorów (90%) oraz cebuli (87%). Kolejne miejsca zajęły: marchew (82%), ogórki (81%) i kapusta (66%).
Marchew, pomidory, ogórki, cebula i papryka to ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu, a obeserwowane wahania sezonowe są niewielkie.
Badanie spożycia warzyw i owoców wskazuje, że Polacy najczęściej jedzą je na obiad – 91% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 74% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 62% na kolację. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (34%).
Źródło: https://polskiesuperowoce.pl/

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej