Listopad to miesiąc, w którym Polacy kupowali najwięcej ziemniaków (98%), pomidorów (90%) oraz cebuli (87%). Kolejne miejsca zajęły: marchew (82%), ogórki (81%) i kapusta (66%).
Marchew, pomidory, ogórki, cebula i papryka to ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu, a obeserwowane wahania sezonowe są niewielkie.
Badanie spożycia warzyw i owoców wskazuje, że Polacy najczęściej jedzą je na obiad – 91% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 74% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 62% na kolację. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (34%).
Źródło: https://polskiesuperowoce.pl/
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej