Listopad to miesiąc, w którym Polacy kupowali najwięcej ziemniaków (98%), pomidorów (90%) oraz cebuli (87%). Kolejne miejsca zajęły: marchew (82%), ogórki (81%) i kapusta (66%).
Marchew, pomidory, ogórki, cebula i papryka to ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu, a obeserwowane wahania sezonowe są niewielkie.
Badanie spożycia warzyw i owoców wskazuje, że Polacy najczęściej jedzą je na obiad – 91% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 74% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 62% na kolację. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (34%).
Źródło: https://polskiesuperowoce.pl/
Od maja tego roku serwis warzywapolowe.pl uruchamia projekt, w którym prezentowane będą wszystkie działania niezbędne do prawidłowej uprawy buraków. Projekt będzie realizowany w Małopolsce w gospodarstwie...
zobacz więcej
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej