Wg danych Eurostat w Unii Europejskiej warzywa produkuje się na powierzchni 2,1 mln ha. Największą ilością pól uprawnych mogę pochwalić się Włochy – 420 tys. ha, co stanowi 19,8 proc. unijnej powierzchni produkcji warzyw. Liderem wśród warzyw są pomidory – 18,5 mln ton (dane z 2016 r.) co daje ok. 36 kg na statystycznego mieszkańca Unii Europejskiej.
Włochy i Hiszpania to producenci prawie 2/3 wszystkich pomidorów.
Włoska produkcja stanowi 35,5 proc. unijnej a hiszpańska 28,2 proc. Na trzecim miejscu znalazła się Portugalia (9,1 proc.), a na kolejnych miejscach: Grecja (5,5 proc.), Holandia (4,8 proc.), Polska (4,7 proc.), Francja (4,4 proc.).
Podium w produkcji ogórków należy do Hiszpanii (28 proc.), Polski (20,4 proc.) oraz Holandii (16,5 proc.).
Polska jest unijnym liderem produkcji marchwi (14,7 proc.), na kolejnych miejscach są: Wielka Brytania (12,9 proc.) Niemcy (11,5 proc.), Holandia (10,7 proc.), Francja (10,4 proc.), Włochy (9,5 proc.).
Od maja tego roku serwis warzywapolowe.pl uruchamia projekt, w którym prezentowane będą wszystkie działania niezbędne do prawidłowej uprawy buraków. Projekt będzie realizowany w Małopolsce w gospodarstwie...
zobacz więcej
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej