Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 17:00, sob: 7:30 - 14:00

Statystyki z rynku owoców i warzyw w 2015 roku

9 września 2016 Ciekawostki ,  Wydarzenia

Z opublikowanych przez Europejski Urząd Statystyczny danych dotyczących unijnego rynku owoców i warzyw za rok 2015 wynika, że owoce uprawiano na łącznym obszarze 2,3 mln ha, zaś warzywa na około 2,1 mln ha.

Hiszpania i Włochy posiadały w ubiegłym roku największe obszary produkcyjne dla owoców i warzyw. Ta pierwsza z wynikiem 636,0 tys. ha stanowiła ok. 27,1 % udziału w całej Unii Europejskiej. Włochy natomiast z wielkością upraw na poziomie 420 tys.ha stanowiły 20,2% udziału.

Wśród zbiorów owoców wygrały jabłka. W sumie zebrano ich aż 12,687 mln ton. To 25 kg jabłek na jednego mieszkańca UE. Wśród warzyw pierwsze miejsce zajęły pomidory. 17,654 mln ton, to 35 kg przypadających na osobę.

Nasz kraj zdecydowanie wygrał wyścig w produkcji jabłek. Za Polską znalazły się Włochy oraz Francja. Na pomidorowym podium znalazły się kolejno: Włochy, Hiszpania oraz Portugalia.

Nowości i wydarzenia w branży

28 listopada 2024 Ciekawostki

Nowa szklarnia badawczo-rozwojowa firmy Hazera

W połowie listopada nastąpiło uroczyste otwarcie nowej, zaawansowanej technologicznie szklarni badawczo-rozwojowej obok siedziby głównej firmy Hazera w Made w Holandii. To najbardziej nowoczesny ośrodek...

zobacz więcej

21 listopada 2024 Nowości

Insignia F1 – nowość od Hazery

Insignia F1 to nowa odmiana papryki do uprawy w tunelu w ofercie firmy Hazera. Bardzo wczesna odmiana typu żółty blok. Roślina o dobrym wigorze z mocnym...

zobacz więcej

14 listopada 2024 Ciekawostki

Fioletowy brokuł od firmy Sakata

Podczas Global Produce & Floral Show, które odbyło się w październiku w Atlancie, firma Sakata Seed America zaprezentowała nową odmianę brokuła.  Purple...

zobacz więcej

7 listopada 2024 Bez kategorii

Pora na brukselkę

Brukselka (inaczej kapusta warzywna brukselska) to warzywo, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych, która najprawdopodobniej powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Jej...

zobacz więcej