Łączne zbiory warzyw (gruntowych i spod osłon) wyniosły w 2016 r. 5610,2 tys. t, tj. o 815,1 tys. t (o 17,0%) więcej od produkcji uzyskanej w roku poprzednim. Do oszacowania zbiorów warzyw gruntowych wzięto pod uwagę wszystkie plantacje oraz uprawy w ogrodach przydomowych – podaje GUS.
Powierzchnia uprawy warzyw gruntowych w gospodarstwach rolnych oraz w przynależących do nich ogrodach przydomowych wynosiła 178,5 tys. ha i była nieco wyższa (o 1,6%) od areału ich uprawy w 2015 r. W gospodarstwach indywidualnych powierzchnia ta wyniosła 166,8 tys. ha (wzrost jedynie o 1,0%). Według badań i szacunku rzeczoznawców, wzrost powierzchni dotyczył przede wszystkim gatunków należących do grupy pozostałe, w tym kukurydzy cukrowej, dyni, warzyw liściowych i łodygowych oraz innych dotychczas mniej popularnych warzyw, które obecnie stają się powszechne w uprawie.
Jeżeli chodzi o powierzchnię uprawy podstawowych gatunków warzyw gruntowych, szczególnie kapusty i kalafiorów, a także pomidorów to dało się zauważyć znaczący spadek. Wzrost odnotowano dla tych upraw pod osłonami. Może to być symptomem zmiany struktury gatunkowej w uprawie warzyw oraz zmiany sposobu ich uprawy.
Od maja tego roku serwis warzywapolowe.pl uruchamia projekt, w którym prezentowane będą wszystkie działania niezbędne do prawidłowej uprawy buraków. Projekt będzie realizowany w Małopolsce w gospodarstwie...
zobacz więcej
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej