Łączne zbiory warzyw (gruntowych i spod osłon) wyniosły w 2016 r. 5610,2 tys. t, tj. o 815,1 tys. t (o 17,0%) więcej od produkcji uzyskanej w roku poprzednim. Do oszacowania zbiorów warzyw gruntowych wzięto pod uwagę wszystkie plantacje oraz uprawy w ogrodach przydomowych – podaje GUS.
Powierzchnia uprawy warzyw gruntowych w gospodarstwach rolnych oraz w przynależących do nich ogrodach przydomowych wynosiła 178,5 tys. ha i była nieco wyższa (o 1,6%) od areału ich uprawy w 2015 r. W gospodarstwach indywidualnych powierzchnia ta wyniosła 166,8 tys. ha (wzrost jedynie o 1,0%). Według badań i szacunku rzeczoznawców, wzrost powierzchni dotyczył przede wszystkim gatunków należących do grupy pozostałe, w tym kukurydzy cukrowej, dyni, warzyw liściowych i łodygowych oraz innych dotychczas mniej popularnych warzyw, które obecnie stają się powszechne w uprawie.
Jeżeli chodzi o powierzchnię uprawy podstawowych gatunków warzyw gruntowych, szczególnie kapusty i kalafiorów, a także pomidorów to dało się zauważyć znaczący spadek. Wzrost odnotowano dla tych upraw pod osłonami. Może to być symptomem zmiany struktury gatunkowej w uprawie warzyw oraz zmiany sposobu ich uprawy.
“Delikatesy Hazera” to linia produktów stworzona przez firmę Hazera, która wyróżnia się wykwintnym smakiem i oryginalnym wyglądem warzyw. Marka ta została zaprojektowana z myślą o najbardziej wymagających konsumentach,...
zobacz więcej
W dniu 5 marca 2025 roku odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. Rejestracji Odmian Roślin Uprawnych wpisywanych do Krajowego rejestru bez wymogu badań WGO....
zobacz więcej
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w ciągu 12 miesięcy ubiegłego roku do naszego kraju sprowadzono 64,19 tys. ton marchwi z 33 krajów. Jest...
zobacz więcej
W dniach 22-23 stycznia 2025 odbyła się 15 edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa. To największe wydarzenie branżowe w Europie Środkowo-Wschodniej, dedykowane producentom owoców i warzyw,...
zobacz więcej