Dziś w naszych ciekawostkach kilka słów o selerze. Seler zwyczajny to gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych. W stanie dzikim występuje w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, na Kaukazie, w Afryce oraz gdzieniegdzie poza obszarem swojego rodzimego występowania. W Polsce w stanie dzikim rośnie tylko na wyspie Uznam.
Zarówno seler naciowy jak i korzeniowy są roślinami bardzo niskokalorycznymi, za to bogatymi w witaminy oraz cenne składniki. Są wśród nich witamina C, B kompleks, E, kwas foliowy, fosfor, dużo wapnia, potasu i cynku, a także magnez i żelazo.
Już w czasach starożytnych seler był stosowany jako środek uspokajający. Do leczniczych właściwości selera zaliczamy: oczyszczanie organizmu z toksyn,, pobudzanie przemiany materii, obniżanie ciśnienia tętniczego, kojące działanie na obolałe stawy, ułatwianie trawienia czy działanie moczopędne.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą oferta na selery.
Od maja tego roku serwis warzywapolowe.pl uruchamia projekt, w którym prezentowane będą wszystkie działania niezbędne do prawidłowej uprawy buraków. Projekt będzie realizowany w Małopolsce w gospodarstwie...
zobacz więcej
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej