Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 17:00, sob: 7:30 - 14:00

Seler – podstawowe informacje

28 marca 2019 Ciekawostki

Dziś w naszych ciekawostkach kilka słów o selerze. Seler zwyczajny to gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych. W stanie dzikim występuje w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, na Kaukazie, w Afryce oraz gdzieniegdzie poza obszarem swojego rodzimego występowania. W Polsce w stanie dzikim rośnie tylko na wyspie Uznam.

Zarówno seler naciowy jak i korzeniowy są roślinami bardzo niskokalorycznymi, za to bogatymi w witaminy oraz cenne składniki. Są wśród nich witamina C, B kompleks, E, kwas foliowy, fosfor, dużo wapnia, potasu i cynku, a także magnez i żelazo.

Już w czasach starożytnych seler był stosowany jako środek uspokajający. Do leczniczych właściwości selera zaliczamy: oczyszczanie organizmu z toksyn,, pobudzanie przemiany materii, obniżanie ciśnienia tętniczego, kojące działanie na obolałe stawy, ułatwianie trawienia czy działanie moczopędne.

 

Zapraszamy do zapoznania się z naszą oferta na selery.

Nowości i wydarzenia w branży

28 listopada 2024 Ciekawostki

Nowa szklarnia badawczo-rozwojowa firmy Hazera

W połowie listopada nastąpiło uroczyste otwarcie nowej, zaawansowanej technologicznie szklarni badawczo-rozwojowej obok siedziby głównej firmy Hazera w Made w Holandii. To najbardziej nowoczesny ośrodek...

zobacz więcej

21 listopada 2024 Nowości

Insignia F1 – nowość od Hazery

Insignia F1 to nowa odmiana papryki do uprawy w tunelu w ofercie firmy Hazera. Bardzo wczesna odmiana typu żółty blok. Roślina o dobrym wigorze z mocnym...

zobacz więcej

14 listopada 2024 Ciekawostki

Fioletowy brokuł od firmy Sakata

Podczas Global Produce & Floral Show, które odbyło się w październiku w Atlancie, firma Sakata Seed America zaprezentowała nową odmianę brokuła.  Purple...

zobacz więcej

7 listopada 2024 Bez kategorii

Pora na brukselkę

Brukselka (inaczej kapusta warzywna brukselska) to warzywo, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych, która najprawdopodobniej powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Jej...

zobacz więcej