Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 17:00, sob: 7:30 - 14:00

Seler – podstawowe informacje

28 marca 2019 Ciekawostki

Dziś w naszych ciekawostkach kilka słów o selerze. Seler zwyczajny to gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych. W stanie dzikim występuje w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, na Kaukazie, w Afryce oraz gdzieniegdzie poza obszarem swojego rodzimego występowania. W Polsce w stanie dzikim rośnie tylko na wyspie Uznam.

Zarówno seler naciowy jak i korzeniowy są roślinami bardzo niskokalorycznymi, za to bogatymi w witaminy oraz cenne składniki. Są wśród nich witamina C, B kompleks, E, kwas foliowy, fosfor, dużo wapnia, potasu i cynku, a także magnez i żelazo.

Już w czasach starożytnych seler był stosowany jako środek uspokajający. Do leczniczych właściwości selera zaliczamy: oczyszczanie organizmu z toksyn,, pobudzanie przemiany materii, obniżanie ciśnienia tętniczego, kojące działanie na obolałe stawy, ułatwianie trawienia czy działanie moczopędne.

 

Zapraszamy do zapoznania się z naszą oferta na selery.

Nowości i wydarzenia w branży

13 czerwca 2024 Ciekawostki

Najchętniej spożywane warzywa maja

Agencja badawcza Kantar Polska podała informację o najchętniej spożywanych w maju warzywach. Najczęściej konsumenci sięgali po pomidory (94% badanych), ogórki (90%) oraz cebulę (87%)....

zobacz więcej

6 czerwca 2024 Ciekawostki

Passiflora incarnata – Męczennica cielista

Męczennica cielista (Passiflora incarnata) to gatunek rośliny z rodziny męczennicowatych. Inne jej nazwy to męczennicaa Pańska lub kwiat Męki Pańskiej. Swoją nazwę roślina zawdzięcza...

zobacz więcej

30 maja 2024 Bez kategorii

Eksport pomidorów do UE – Maroko na czele.

Serwis e-warzywnictwo.pl  podaje, że krajem, który sprzedał do Unii Europejskiej najwięcej pomidorów pomiędzy styczniem a marcem bieżącego roku, jest Maroko. Państwo to sprzedało do UE aż 34...

zobacz więcej

23 maja 2024 Bez kategorii

Uprawa fasoli w Polsce

W ubiegłym roku produkcja fasoli w Polsce odbywała się na powierzchni 22 289 ha. Średni plon z hektara wynosił około 2,96 tony. Najwięcej fasoli...

zobacz więcej