Dziś w naszych ciekawostkach kilka słów o selerze. Seler zwyczajny to gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych. W stanie dzikim występuje w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, na Kaukazie, w Afryce oraz gdzieniegdzie poza obszarem swojego rodzimego występowania. W Polsce w stanie dzikim rośnie tylko na wyspie Uznam.
Zarówno seler naciowy jak i korzeniowy są roślinami bardzo niskokalorycznymi, za to bogatymi w witaminy oraz cenne składniki. Są wśród nich witamina C, B kompleks, E, kwas foliowy, fosfor, dużo wapnia, potasu i cynku, a także magnez i żelazo.
Już w czasach starożytnych seler był stosowany jako środek uspokajający. Do leczniczych właściwości selera zaliczamy: oczyszczanie organizmu z toksyn,, pobudzanie przemiany materii, obniżanie ciśnienia tętniczego, kojące działanie na obolałe stawy, ułatwianie trawienia czy działanie moczopędne.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą oferta na selery.
Dynia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Szczyt sezonu na te wyjątkowe rośliny przypada od września do listopada. Istnieje wiele odmian dyni, które różnią...
zobacz więcej
Główny Urząd Statystyczny przedstawił przedwynikowy szacunek zbiory warzyw gruntowych w roku 2024. Oceniony on został na 3,8 mln ton, a więc na podobnym poziomie, jak w roku...
zobacz więcej
Pomidor Flamansun od firmy Hazera zdobył podczas tegorocznej edycji Fresh Market Award B2B Meeting and Trade Show aż dwa wyróżnienia. Fresh Market...
zobacz więcej
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej