Zgodnie z przewidywaniami analityków produkcja pomidorów w krajach Unii Europejskiej będzie wzrastać, natomiast ich spożycie będzie się zmniejszać.
Do 2030 roku produkcja tych warzyw będzie utrzymywać się na stabilnym poziomie, jednak znacznie zwiększy się udział pomidorów miniaturowych, koktajlowych oraz cherry. Sezon produkcji wydłuży się i plonowanie będzie wyższe, ale powierzchnia upraw zmaleje. Zgodnie z prognozami do 2030 roku spożycie pomidorów spadnie do 14,4 kg na statystycznego mieszkańca Unii Europejskiej. Eksperci spodziewają się wzrostu eksportu o 2,4%, a UE w dalszym ciągu będzie importować pomidory z Turcji i Maroka.
18 mln ton pomidorów –to wynik produkcji UE w sezonie 2016/2017. 40% z nich trafiło na rynek świeży. Najwięcej produkcji na ten rynek ma miejsce w Hiszpanii, Włoszech, Holandii, Polsce i Francji.
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej