Zgodnie z przewidywaniami analityków produkcja pomidorów w krajach Unii Europejskiej będzie wzrastać, natomiast ich spożycie będzie się zmniejszać.
Do 2030 roku produkcja tych warzyw będzie utrzymywać się na stabilnym poziomie, jednak znacznie zwiększy się udział pomidorów miniaturowych, koktajlowych oraz cherry. Sezon produkcji wydłuży się i plonowanie będzie wyższe, ale powierzchnia upraw zmaleje. Zgodnie z prognozami do 2030 roku spożycie pomidorów spadnie do 14,4 kg na statystycznego mieszkańca Unii Europejskiej. Eksperci spodziewają się wzrostu eksportu o 2,4%, a UE w dalszym ciągu będzie importować pomidory z Turcji i Maroka.
18 mln ton pomidorów –to wynik produkcji UE w sezonie 2016/2017. 40% z nich trafiło na rynek świeży. Najwięcej produkcji na ten rynek ma miejsce w Hiszpanii, Włoszech, Holandii, Polsce i Francji.
Od maja tego roku serwis warzywapolowe.pl uruchamia projekt, w którym prezentowane będą wszystkie działania niezbędne do prawidłowej uprawy buraków. Projekt będzie realizowany w Małopolsce w gospodarstwie...
zobacz więcej
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej