Zgodnie z przewidywaniami analityków produkcja pomidorów w krajach Unii Europejskiej będzie wzrastać, natomiast ich spożycie będzie się zmniejszać.
Do 2030 roku produkcja tych warzyw będzie utrzymywać się na stabilnym poziomie, jednak znacznie zwiększy się udział pomidorów miniaturowych, koktajlowych oraz cherry. Sezon produkcji wydłuży się i plonowanie będzie wyższe, ale powierzchnia upraw zmaleje. Zgodnie z prognozami do 2030 roku spożycie pomidorów spadnie do 14,4 kg na statystycznego mieszkańca Unii Europejskiej. Eksperci spodziewają się wzrostu eksportu o 2,4%, a UE w dalszym ciągu będzie importować pomidory z Turcji i Maroka.
18 mln ton pomidorów –to wynik produkcji UE w sezonie 2016/2017. 40% z nich trafiło na rynek świeży. Najwięcej produkcji na ten rynek ma miejsce w Hiszpanii, Włoszech, Holandii, Polsce i Francji.
Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...
zobacz więcej
Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...
zobacz więcej
Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...
zobacz więcej
Firmamy Hazera Poland, Biolchim, Biocont Polska oraz serwis warzywa.pl serdecznie zapraszają na webinarium: „Patent na MARCHEW”. Odbędzie się ono 11 stycznia 2023 o godzinie...
zobacz więcej