Dziś nasze cotygodniowe ciekawostki wyjątkowo nie będą poświęcone warzywom. A wszystko dlatego, że właśnie dziś obchodzimy niezwykle słodkie święto – Tłusty czwartek. Jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, rozpoczynający ostatni tydzień karnawału.
W czasach pogańskich tłusty czwartek był dniem, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Jedzono wówczas tłuste potrawy oraz pączki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną. Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej.
Zgodnie z przesądem zjedzenie pączka w tym dniu ma zagwarantować szczęście :-) Zatem smacznego!
Od maja tego roku serwis warzywapolowe.pl uruchamia projekt, w którym prezentowane będą wszystkie działania niezbędne do prawidłowej uprawy buraków. Projekt będzie realizowany w Małopolsce w gospodarstwie...
zobacz więcej
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej