Dziś nasze cotygodniowe ciekawostki wyjątkowo nie będą poświęcone warzywom. A wszystko dlatego, że właśnie dziś obchodzimy niezwykle słodkie święto – Tłusty czwartek. Jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, rozpoczynający ostatni tydzień karnawału.
W czasach pogańskich tłusty czwartek był dniem, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Jedzono wówczas tłuste potrawy oraz pączki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną. Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej.
Zgodnie z przesądem zjedzenie pączka w tym dniu ma zagwarantować szczęście :-) Zatem smacznego!
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej
Marchew to warzywo, które w kuchni jest wszechstronne – można ją jeść na surowo, gotować, piec, smażyć, a także wykorzystywać do zup, sałatek, dań głównych i deserów,...
zobacz więcej