Główny Urząd Statystyczny podaje, że warunki agrometeorologiczne w okresie wiosny były na ogół niekorzystne dla wzrostu i rozwoju roślin. Chłodna wiosna, niedobór opadów deszczu i spadki temperatury miały wpływ na termin rozpoczęcia siewów warzyw, opóźniały wschody oraz spowalniały tempo wzrostu i rozwoju roślin.
W większości kraju siew warzyw gruntowych odbył się w zalecanych terminach, ale w niektórych rejonach był opóźniony od kilku do kilkunastu dni. Opóźnienia te dotyczyły przede wszystkim warzyw ciepłolubnych, takich jak: dynia, ogórek, pomidor, czy papryka. Największym problemem była niedostateczna ilość opadów i niska wilgotność gleby. Wschody warzyw były przez to nierównomierne i relatywnie słabe.
Źródło: sadyogrody.pl
Od maja tego roku serwis warzywapolowe.pl uruchamia projekt, w którym prezentowane będą wszystkie działania niezbędne do prawidłowej uprawy buraków. Projekt będzie realizowany w Małopolsce w gospodarstwie...
zobacz więcej
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej