Główny Urząd Statystyczny podaje, że warunki agrometeorologiczne w okresie wiosny były na ogół niekorzystne dla wzrostu i rozwoju roślin. Chłodna wiosna, niedobór opadów deszczu i spadki temperatury miały wpływ na termin rozpoczęcia siewów warzyw, opóźniały wschody oraz spowalniały tempo wzrostu i rozwoju roślin.
W większości kraju siew warzyw gruntowych odbył się w zalecanych terminach, ale w niektórych rejonach był opóźniony od kilku do kilkunastu dni. Opóźnienia te dotyczyły przede wszystkim warzyw ciepłolubnych, takich jak: dynia, ogórek, pomidor, czy papryka. Największym problemem była niedostateczna ilość opadów i niska wilgotność gleby. Wschody warzyw były przez to nierównomierne i relatywnie słabe.
Źródło: sadyogrody.pl
20 września odbyły się targi Fresh Market 2023 – jedno z najważniejszych wydarzeń w branży owoców, warzyw i kwiatów. Fresh Market 2023 to...
zobacz więcej
Płaska kapusta CALLAWAY od firmy Hazera została nominowana do nagrody FRESH MARKET AWARD 2023 w kategorii świeże owoce, warzywa i kwiaty. Callaway F1...
zobacz więcej
Firma Hazera serdecznie zaprasza na wydarzenie z cyklu „Przystanek Kapusta”. Odbędzie się ono już w najbliższą niedzielę 10 września w gospodarstwie Damiana Micyka, ul....
zobacz więcej
Wójt Gminy Igołomia-Wawrzeńczyce zaprasza na XIII Małopolskie Święto Warzyw, które odbędzie się na Lotnisku Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim już w najbliższą niedzielę 3...
zobacz więcej