Główny Urząd Statystyczny podaje, że warunki agrometeorologiczne w okresie wiosny były na ogół niekorzystne dla wzrostu i rozwoju roślin. Chłodna wiosna, niedobór opadów deszczu i spadki temperatury miały wpływ na termin rozpoczęcia siewów warzyw, opóźniały wschody oraz spowalniały tempo wzrostu i rozwoju roślin.
W większości kraju siew warzyw gruntowych odbył się w zalecanych terminach, ale w niektórych rejonach był opóźniony od kilku do kilkunastu dni. Opóźnienia te dotyczyły przede wszystkim warzyw ciepłolubnych, takich jak: dynia, ogórek, pomidor, czy papryka. Największym problemem była niedostateczna ilość opadów i niska wilgotność gleby. Wschody warzyw były przez to nierównomierne i relatywnie słabe.
Źródło: sadyogrody.pl
Podczas Kujawskiej Konferencji Cebulowej, która odbyła się w drugiej połowie stycznia, marka Seminis zaprezentowała nowe odmiany cebuli w różnych typach. Jedną z odmian...
zobacz więcej
Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...
zobacz więcej
Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...
zobacz więcej
Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...
zobacz więcej