Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 17:00, sob: 7:30 - 14:00

Niższa produkcja warzyw gruntowych

14 października 2021 Ciekawostki

Główny Urząd Statystyczny podał, że na obecnym etapie łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na niespełna 3,9 mln ton. Względem ubiegłego roku jest to spadek na poziomie ok. 2%.

Warunki pogodowe nie były korzystne dla wzrostu roślin. Sezon wegetacyjny w uprawie warzyw gruntowych rozpoczął się z opóźnieniem. W porównaniu do poprzednich lat opóźnienie to wyniosło w niektórych rejonach nawet 3 tygodnie. Ze względu na pogodę początkowy okres wegetacji był spowolniony, a późniejsze opady utrudniały prace polowe.

Zbiory poszczególnych roślin szacuje się następująco:

 

Nowości i wydarzenia w branży

13 czerwca 2024 Ciekawostki

Najchętniej spożywane warzywa maja

Agencja badawcza Kantar Polska podała informację o najchętniej spożywanych w maju warzywach. Najczęściej konsumenci sięgali po pomidory (94% badanych), ogórki (90%) oraz cebulę (87%)....

zobacz więcej

6 czerwca 2024 Ciekawostki

Passiflora incarnata – Męczennica cielista

Męczennica cielista (Passiflora incarnata) to gatunek rośliny z rodziny męczennicowatych. Inne jej nazwy to męczennicaa Pańska lub kwiat Męki Pańskiej. Swoją nazwę roślina zawdzięcza...

zobacz więcej

30 maja 2024 Bez kategorii

Eksport pomidorów do UE – Maroko na czele.

Serwis e-warzywnictwo.pl  podaje, że krajem, który sprzedał do Unii Europejskiej najwięcej pomidorów pomiędzy styczniem a marcem bieżącego roku, jest Maroko. Państwo to sprzedało do UE aż 34...

zobacz więcej

23 maja 2024 Bez kategorii

Uprawa fasoli w Polsce

W ubiegłym roku produkcja fasoli w Polsce odbywała się na powierzchni 22 289 ha. Średni plon z hektara wynosił około 2,96 tony. Najwięcej fasoli...

zobacz więcej