Główny Urząd Statystyczny podał, że na obecnym etapie łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na niespełna 3,9 mln ton. Względem ubiegłego roku jest to spadek na poziomie ok. 2%.
Warunki pogodowe nie były korzystne dla wzrostu roślin. Sezon wegetacyjny w uprawie warzyw gruntowych rozpoczął się z opóźnieniem. W porównaniu do poprzednich lat opóźnienie to wyniosło w niektórych rejonach nawet 3 tygodnie. Ze względu na pogodę początkowy okres wegetacji był spowolniony, a późniejsze opady utrudniały prace polowe.
Zbiory poszczególnych roślin szacuje się następująco:
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej
Gmina Kruszwica z województwa kujawsko – pomorskiego, w powiecie inowrocławskim to miejsce, w kórym uprawia się najwięcej cebuli w naszym kraju. Jest to jeden z najważniejszych ośrodków...
zobacz więcej