Główny Urząd Statystyczny podał, że na obecnym etapie łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na niespełna 3,9 mln ton. Względem ubiegłego roku jest to spadek na poziomie ok. 2%.
Warunki pogodowe nie były korzystne dla wzrostu roślin. Sezon wegetacyjny w uprawie warzyw gruntowych rozpoczął się z opóźnieniem. W porównaniu do poprzednich lat opóźnienie to wyniosło w niektórych rejonach nawet 3 tygodnie. Ze względu na pogodę początkowy okres wegetacji był spowolniony, a późniejsze opady utrudniały prace polowe.
Zbiory poszczególnych roślin szacuje się następująco:
Wprawdzie pogoda w ostatnich dniach nas nie rozpieszcza, ale mamy już wiosnę i warto wrócić do naszego cyklu, w którym przybliżamy charakterystykę wiosennych roślin. Jedną...
zobacz więcej
Rynek Owoców i Warzyw (nr 61) to publikacja prof. Bożeny Noseckiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w której opisano ubiegłoroczną produkcję w Unii Europejskiej...
zobacz więcej
Firma Enza Zaden ogłosiła na facebooku konkurs na Najlepszą Rzodkiewkę. Odbywa się on w dniach 14.03-21.03. 2023. Aby wziąć udział w konkursie należy: skomentować post...
zobacz więcej
We wtorek 14 marcaportal warzywapolowe.pl zorganizuje webinarium dotyczące uprawy papryki i pomidora w gruncie. Partnerami wydarzenia są firmy Yara Poland oraz Hazera. W trakcie...
zobacz więcej