Główny Urząd Statystyczny podał, że na obecnym etapie łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na niespełna 3,9 mln ton. Względem ubiegłego roku jest to spadek na poziomie ok. 2%.
Warunki pogodowe nie były korzystne dla wzrostu roślin. Sezon wegetacyjny w uprawie warzyw gruntowych rozpoczął się z opóźnieniem. W porównaniu do poprzednich lat opóźnienie to wyniosło w niektórych rejonach nawet 3 tygodnie. Ze względu na pogodę początkowy okres wegetacji był spowolniony, a późniejsze opady utrudniały prace polowe.
Zbiory poszczególnych roślin szacuje się następująco:
20 września odbyły się targi Fresh Market 2023 – jedno z najważniejszych wydarzeń w branży owoców, warzyw i kwiatów. Fresh Market 2023 to...
zobacz więcej
Płaska kapusta CALLAWAY od firmy Hazera została nominowana do nagrody FRESH MARKET AWARD 2023 w kategorii świeże owoce, warzywa i kwiaty. Callaway F1...
zobacz więcej
Firma Hazera serdecznie zaprasza na wydarzenie z cyklu „Przystanek Kapusta”. Odbędzie się ono już w najbliższą niedzielę 10 września w gospodarstwie Damiana Micyka, ul....
zobacz więcej
Wójt Gminy Igołomia-Wawrzeńczyce zaprasza na XIII Małopolskie Święto Warzyw, które odbędzie się na Lotnisku Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim już w najbliższą niedzielę 3...
zobacz więcej