Jak podaje serwis e-warzywnictwo.pl w Polsce spożywa się dużo mniej warzyw oraz owoców niż w pozostałych krajach Europy. Tylko 9% Polaków zjada przynajmniej 5 zalecanych porcji tych produktów.
Największy spożyciem owoców i warzyw w Unii Europejskiej – wynoszącym 5 porcji dziennie – może się pochwalić Irlandia (33%), Holandia (30%), Dania (23%) oraz Francja (20%). Około 2/3 mieszkańców Belgii, Hiszpanii, Włoch, Słowenii, Norwegii i Chorwacji deklaruje, że zjada od 1 do 4 porcji owoców i warzyw dziennie. Najniższe dzienne spożycie odnotowano w Rumunii, Bułgarii, Słowenii oraz Austrii.
Badania Eurostatu wykazały również, że w UE kobiety spożywają więcej owoców oraz warzyw niż mężczyźni.
Źródło: e-warzywnictwo.pl
Od maja tego roku serwis warzywapolowe.pl uruchamia projekt, w którym prezentowane będą wszystkie działania niezbędne do prawidłowej uprawy buraków. Projekt będzie realizowany w Małopolsce w gospodarstwie...
zobacz więcej
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej