Już jutro, 16 października obchodzić będziemy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Święto to zostało ustanowione przez FAO – Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Ma ono przypominać o niezwykle ważnej roli owoców oraz warzyw w codzienniej diecie.
Z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw w piątkowy wieczór warszawski Pałac Nauki i Kultury zostanie podświetlony na 5 kolorów. Każdy z kolorów reprezentować będzie grupe kolorystyczną owoców i warzyw: żółty (marchew, dynia), czerwony (jabłka, pomidory, wiśnie, papryka, truskawki), zielony (szpinak, sałata, ogórek), filoletowy (bakłażan, aronia, porzeczki), biały (cebula, por, pieczarki).
Inicjatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. W jego realizację włączyło się też 16 partnerów – organizacji skupiających polskich producentów oraz przetwórców owoców i warzyw.
Od maja tego roku serwis warzywapolowe.pl uruchamia projekt, w którym prezentowane będą wszystkie działania niezbędne do prawidłowej uprawy buraków. Projekt będzie realizowany w Małopolsce w gospodarstwie...
zobacz więcej
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej