Z opublikowanego przez Greenpeace raportu „Nie tylko miód. Wartość ekonomiczna zapylania upraw rolniczych w Polsce w 2015 roku” wynika, że aż 4,1 miliarda złotych z całkowitej wartości produkcji rolnej w Polsce to zasługa pszczół.
Rola pszczół w ekosystemie jest ogromna. Praca owadów zapylających ma kolosalny wpływ na rozwój m.in. jabłek, wiśni, pomidorów, ogórków, brzoskwiń, dyni, licznych ziół, gryki i rzepaku, których Polska jest producentem i eksporterem.
Autorzy raportu zwracają uwagę na gwałtownie zmniejszającą się populację pszczoły miodnej oraz dziko żyjących pszczół. Niektóre gatunki zagrożone są całkowitym wyginięciem. Zjawisko to jest spowodowane przede wszystkim stosowaniem toksycznych pestycydów oraz zanikaniem naturalnych siedlisk dzikich zapylaczy w miejscach wielkoobszarowych upraw przemysłowych.
W celu ratowania tak wielkich sojuszników rolnictwa jakimi są pszczoły, Greenpeace postuluje:
“Delikatesy Hazera” to linia produktów stworzona przez firmę Hazera, która wyróżnia się wykwintnym smakiem i oryginalnym wyglądem warzyw. Marka ta została zaprojektowana z myślą o najbardziej wymagających konsumentach,...
zobacz więcej
W dniu 5 marca 2025 roku odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. Rejestracji Odmian Roślin Uprawnych wpisywanych do Krajowego rejestru bez wymogu badań WGO....
zobacz więcej
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w ciągu 12 miesięcy ubiegłego roku do naszego kraju sprowadzono 64,19 tys. ton marchwi z 33 krajów. Jest...
zobacz więcej
W dniach 22-23 stycznia 2025 odbyła się 15 edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa. To największe wydarzenie branżowe w Europie Środkowo-Wschodniej, dedykowane producentom owoców i warzyw,...
zobacz więcej