Z opublikowanego przez Greenpeace raportu „Nie tylko miód. Wartość ekonomiczna zapylania upraw rolniczych w Polsce w 2015 roku” wynika, że aż 4,1 miliarda złotych z całkowitej wartości produkcji rolnej w Polsce to zasługa pszczół.
Rola pszczół w ekosystemie jest ogromna. Praca owadów zapylających ma kolosalny wpływ na rozwój m.in. jabłek, wiśni, pomidorów, ogórków, brzoskwiń, dyni, licznych ziół, gryki i rzepaku, których Polska jest producentem i eksporterem.
Autorzy raportu zwracają uwagę na gwałtownie zmniejszającą się populację pszczoły miodnej oraz dziko żyjących pszczół. Niektóre gatunki zagrożone są całkowitym wyginięciem. Zjawisko to jest spowodowane przede wszystkim stosowaniem toksycznych pestycydów oraz zanikaniem naturalnych siedlisk dzikich zapylaczy w miejscach wielkoobszarowych upraw przemysłowych.
W celu ratowania tak wielkich sojuszników rolnictwa jakimi są pszczoły, Greenpeace postuluje:
Podczas Kujawskiej Konferencji Cebulowej, która odbyła się w drugiej połowie stycznia, marka Seminis zaprezentowała nowe odmiany cebuli w różnych typach. Jedną z odmian...
zobacz więcej
Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...
zobacz więcej
Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...
zobacz więcej
Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...
zobacz więcej