Z opublikowanego przez Greenpeace raportu „Nie tylko miód. Wartość ekonomiczna zapylania upraw rolniczych w Polsce w 2015 roku” wynika, że aż 4,1 miliarda złotych z całkowitej wartości produkcji rolnej w Polsce to zasługa pszczół.
Rola pszczół w ekosystemie jest ogromna. Praca owadów zapylających ma kolosalny wpływ na rozwój m.in. jabłek, wiśni, pomidorów, ogórków, brzoskwiń, dyni, licznych ziół, gryki i rzepaku, których Polska jest producentem i eksporterem.
Autorzy raportu zwracają uwagę na gwałtownie zmniejszającą się populację pszczoły miodnej oraz dziko żyjących pszczół. Niektóre gatunki zagrożone są całkowitym wyginięciem. Zjawisko to jest spowodowane przede wszystkim stosowaniem toksycznych pestycydów oraz zanikaniem naturalnych siedlisk dzikich zapylaczy w miejscach wielkoobszarowych upraw przemysłowych.
W celu ratowania tak wielkich sojuszników rolnictwa jakimi są pszczoły, Greenpeace postuluje:
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej