W miniony weekend odbyły się jubileuszowe XXV Charsznickie Dni Kapusty. Charsznica to rejon, gdzie co roku kapusta jest uprawiana na powierzchni około 2000 ha. Podczas kapuścianego święta można było zapoznać się z ofertą firm nasiennych czy z różnymi technologiami nawożenia. Specjaliści od warzyw dzielili się swoją wiedzą na temat uprawy, a odmiany były prezentowane na poletkach pokazowych w aż 7 lokalizacjach.
Obchodom towarzyszyły liczne atrakcje, takie jak zawody sportowe czy występy muzyczne. Odbył się również konkurs na najcięższą kapuścianą głowę. Pierwsze miejsce zajęła kapusta ważąca 14,5 kg. Dwa kolejne należały do kapust o wadze 13,8 kg oraz 13,45 kg.
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej