W miniony weekend odbyły się jubileuszowe XXV Charsznickie Dni Kapusty. Charsznica to rejon, gdzie co roku kapusta jest uprawiana na powierzchni około 2000 ha. Podczas kapuścianego święta można było zapoznać się z ofertą firm nasiennych czy z różnymi technologiami nawożenia. Specjaliści od warzyw dzielili się swoją wiedzą na temat uprawy, a odmiany były prezentowane na poletkach pokazowych w aż 7 lokalizacjach.
Obchodom towarzyszyły liczne atrakcje, takie jak zawody sportowe czy występy muzyczne. Odbył się również konkurs na najcięższą kapuścianą głowę. Pierwsze miejsce zajęła kapusta ważąca 14,5 kg. Dwa kolejne należały do kapust o wadze 13,8 kg oraz 13,45 kg.

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej