W miniony weekend odbyły się jubileuszowe XXV Charsznickie Dni Kapusty. Charsznica to rejon, gdzie co roku kapusta jest uprawiana na powierzchni około 2000 ha. Podczas kapuścianego święta można było zapoznać się z ofertą firm nasiennych czy z różnymi technologiami nawożenia. Specjaliści od warzyw dzielili się swoją wiedzą na temat uprawy, a odmiany były prezentowane na poletkach pokazowych w aż 7 lokalizacjach.
Obchodom towarzyszyły liczne atrakcje, takie jak zawody sportowe czy występy muzyczne. Odbył się również konkurs na najcięższą kapuścianą głowę. Pierwsze miejsce zajęła kapusta ważąca 14,5 kg. Dwa kolejne należały do kapust o wadze 13,8 kg oraz 13,45 kg.
“Delikatesy Hazera” to linia produktów stworzona przez firmę Hazera, która wyróżnia się wykwintnym smakiem i oryginalnym wyglądem warzyw. Marka ta została zaprojektowana z myślą o najbardziej wymagających konsumentach,...
zobacz więcej
W dniu 5 marca 2025 roku odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. Rejestracji Odmian Roślin Uprawnych wpisywanych do Krajowego rejestru bez wymogu badań WGO....
zobacz więcej
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w ciągu 12 miesięcy ubiegłego roku do naszego kraju sprowadzono 64,19 tys. ton marchwi z 33 krajów. Jest...
zobacz więcej
W dniach 22-23 stycznia 2025 odbyła się 15 edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa. To największe wydarzenie branżowe w Europie Środkowo-Wschodniej, dedykowane producentom owoców i warzyw,...
zobacz więcej