Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych opublikowany przez GUS przewiduje, że w 2017 r. produkcja warzyw gruntowych wyniesie ok. 4,5 mln t, tj. na poziomie roku ubiegłego.
Siewy warzyw do gruntów rozpoczęły się w tym sezonie później niż w ubiegłym roku. Miały na to wpływ niskie temperatury oraz nadmierne uwilgotnienie gleby występujące w wielu rejonach. Wcześniej do siewów przystąpiono tylko w południowo-zachodniej części Polski.
Różnorodne warunki agrometeorologiczne wpłynęły na odmienny stopień zaawansowania siewów oraz wschodów warzyw gruntowych. Przykrycie włókniną lub niską folią niektórych plantacji warzyw, stało się sposobem na przyspieszenie wschodów. Aura w kwietniu oraz na początku maja niekorzystnie wpłynęła na wzrost warzyw – chłody panujące w tym czasie spowalniały wegetację. Dopiero w drugiej połowie maja warunki pod względem temperatury powietrza poprawiły się, a wegetacja znacznie przyspieszyła. Nadmierne uwilgotnienie gleby, które wystąpiło w wielu rejonach z początkiem lipca niekorzystnie wpłynęło na uprawy pomidorów, ogórków oraz warzyw strączkowych.
Na obecnym etapie łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na ponad 4,5 mln ton. Jest to poziom zbliżony do ubiegłego roku. Tegoroczne zbiory kapusty ocenia się na niespełna 1 mln t, a kalafiorów na 235 tys. t. Poziom produkcji cebuli ocenia się 655 tys. t. Zbiory buraków zostały oszacowane na poziomie nieco niższym niż w ubiegłym roku, tj. na 330 tys. t, natomiast produkcję marchwi oceniono na 810 tys. t. Zbiory pomidorów przewiduje się w wysokości 255 tys. t, a ogórków – 245 tys. t (nieco mniej niż w poprzednim sezonie). Produkcję pozostałych gatunków warzyw łącznie szacuje się na poziomie 980 tys. t.
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej
Marchew to warzywo, które w kuchni jest wszechstronne – można ją jeść na surowo, gotować, piec, smażyć, a także wykorzystywać do zup, sałatek, dań głównych i deserów,...
zobacz więcej