Wiosna nareszcie rozgościła się u nas na dobre. Długie, zimne wieczory odchodzą w zapomnienie. Możemy cieszyć się coraz dłuższymi dniami, ciepłem słońca i budzącą się powoli do życia naturą.
Wraz z wiosną rozpoczyna się pracowity okres dla każdego ogrodnika. Należy przygotować ziemię pod uprawy warzyw i przygotować grządki pod poszczególne gatunki warzyw.
Wzrastająca temperatura i ciepłe promienie słońca sprzyjają rozwojowi roślin, dlatego wiosną rozpoczynamy uprawę wczesnych warzyw w gruncie i pod osłonami.
Już pod koniec marca lub z początkiem kwietnia po wcześniejszym nawiezieniu, przekopaniu i wyrównaniu powierzchni ziemi, do gruntu można wysiać nasiona: bobu, pietruszki, grochu, rzodkiewki, marchwi, szczawiu. Nasiona tych warzyw są dosyć odporne na niską temperaturę, a kiełkować mogą już przy temperaturze 2–6 stopni C.
Marzec to również czas na przygotowanie rozsady warzyw delikatniejszych lub przeznaczonych do uprawy pod osłonami. Wysiewać możemy nasiona papryki, ogórków, pomidorów, porów, selerów, wczesnej kapusty, kalafiora i brokuła.
Połowa kwietnia to czas na wysiew cebuli, sałaty, buraków ćwikłowych, czy kalarepy.
W ciepłych tunelach foliowych sadzić można warzywa ciepłolubne (ogórek, pomidor, papryka).
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej