Wiosna nareszcie rozgościła się u nas na dobre. Długie, zimne wieczory odchodzą w zapomnienie. Możemy cieszyć się coraz dłuższymi dniami, ciepłem słońca i budzącą się powoli do życia naturą.
Wraz z wiosną rozpoczyna się pracowity okres dla każdego ogrodnika. Należy przygotować ziemię pod uprawy warzyw i przygotować grządki pod poszczególne gatunki warzyw.
Wzrastająca temperatura i ciepłe promienie słońca sprzyjają rozwojowi roślin, dlatego wiosną rozpoczynamy uprawę wczesnych warzyw w gruncie i pod osłonami.
Już pod koniec marca lub z początkiem kwietnia po wcześniejszym nawiezieniu, przekopaniu i wyrównaniu powierzchni ziemi, do gruntu można wysiać nasiona: bobu, pietruszki, grochu, rzodkiewki, marchwi, szczawiu. Nasiona tych warzyw są dosyć odporne na niską temperaturę, a kiełkować mogą już przy temperaturze 2–6 stopni C.
Marzec to również czas na przygotowanie rozsady warzyw delikatniejszych lub przeznaczonych do uprawy pod osłonami. Wysiewać możemy nasiona papryki, ogórków, pomidorów, porów, selerów, wczesnej kapusty, kalafiora i brokuła.
Połowa kwietnia to czas na wysiew cebuli, sałaty, buraków ćwikłowych, czy kalarepy.
W ciepłych tunelach foliowych sadzić można warzywa ciepłolubne (ogórek, pomidor, papryka).
“Delikatesy Hazera” to linia produktów stworzona przez firmę Hazera, która wyróżnia się wykwintnym smakiem i oryginalnym wyglądem warzyw. Marka ta została zaprojektowana z myślą o najbardziej wymagających konsumentach,...
zobacz więcej
W dniu 5 marca 2025 roku odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. Rejestracji Odmian Roślin Uprawnych wpisywanych do Krajowego rejestru bez wymogu badań WGO....
zobacz więcej
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w ciągu 12 miesięcy ubiegłego roku do naszego kraju sprowadzono 64,19 tys. ton marchwi z 33 krajów. Jest...
zobacz więcej
W dniach 22-23 stycznia 2025 odbyła się 15 edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa. To największe wydarzenie branżowe w Europie Środkowo-Wschodniej, dedykowane producentom owoców i warzyw,...
zobacz więcej