Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 17:00, sob: 7:30 - 14:00

Dzień warzyw psiankowatych

18 lipca 2019 Wydarzenia

We wtorek 23 lipca na terenie Warzywniczej Stacji Doświadczalnej Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa UR im. Hugona Kołłątaja w Krakowie odbędzie się konferencja pt. Psiankowate − smak, zdrowie, uroda. Uniwersytet Rolniczy w Krakowie oraz Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach zapraszają na otwarte spotkanie ogrodników zajmujących się uprawą warzyw psiankowatych w polu oraz pod osłonami. Podczas konferencji odbędą się prelekcje i prezentacje dotyczące tych warzyw. Zaprezentowane zostaną również różne odmiany pomidorów i papryk z całego świata oraz odmiany nasiennych firm z naszego rynku m.in. Hazera czy HM Clause, których dystrybutorem jest nasze Centrum Ogrodnicze.

Warzywa psiankowate to rodzina roślin z rzędu psiankowców. Zalicza się do niej niemal 2500 gatunków roślin. Najpopularniejsze rośliny należące do psiankowatych to pomidor, papryka, ziemniak, bakłażan czy tytoń.

Nowości i wydarzenia w branży

28 listopada 2024 Ciekawostki

Nowa szklarnia badawczo-rozwojowa firmy Hazera

W połowie listopada nastąpiło uroczyste otwarcie nowej, zaawansowanej technologicznie szklarni badawczo-rozwojowej obok siedziby głównej firmy Hazera w Made w Holandii. To najbardziej nowoczesny ośrodek...

zobacz więcej

21 listopada 2024 Nowości

Insignia F1 – nowość od Hazery

Insignia F1 to nowa odmiana papryki do uprawy w tunelu w ofercie firmy Hazera. Bardzo wczesna odmiana typu żółty blok. Roślina o dobrym wigorze z mocnym...

zobacz więcej

14 listopada 2024 Ciekawostki

Fioletowy brokuł od firmy Sakata

Podczas Global Produce & Floral Show, które odbyło się w październiku w Atlancie, firma Sakata Seed America zaprezentowała nową odmianę brokuła.  Purple...

zobacz więcej

7 listopada 2024 Bez kategorii

Pora na brukselkę

Brukselka (inaczej kapusta warzywna brukselska) to warzywo, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych, która najprawdopodobniej powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Jej...

zobacz więcej