Październik i listopad to miesiące w których ogromną popularnością cieszą się dynie. W naszym kraju uprawia się dynię zwyczajną, piżmową oraz olbrzymią.
To rośliny bogate w składniki odżywcze, smaczne i zdrowe. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu – im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynie zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Pestki dyni to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B i C.
W ostatnich latach w naszej kulturze zadomowiło się święto Halloween, którego symbolem są właśnie owoce dyni. Ogromne głowy ze świecącymi oczami coraz częściej pojawiają się w oknach domów czy na wystawach sklepowych. Różne odmiany dyni, ich ciekawe kształty i barwy sprawiły, że rośliny te poza sztuką kulinarną wykorzystywane są również w sztuce dekoracji . Kolorowe dyniowe kompozycje mogą być naprawdę ciekawą ozdobą, a ich tworzenie to niezła zabawa zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.
Dynia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Szczyt sezonu na te wyjątkowe rośliny przypada od września do listopada. Istnieje wiele odmian dyni, które różnią...
zobacz więcej
Główny Urząd Statystyczny przedstawił przedwynikowy szacunek zbiory warzyw gruntowych w roku 2024. Oceniony on został na 3,8 mln ton, a więc na podobnym poziomie, jak w roku...
zobacz więcej
Pomidor Flamansun od firmy Hazera zdobył podczas tegorocznej edycji Fresh Market Award B2B Meeting and Trade Show aż dwa wyróżnienia. Fresh Market...
zobacz więcej
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej