Październik i listopad to miesiące w których ogromną popularnością cieszą się dynie. W naszym kraju uprawia się dynię zwyczajną, piżmową oraz olbrzymią.
To rośliny bogate w składniki odżywcze, smaczne i zdrowe. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu – im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynie zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Pestki dyni to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B i C.
W ostatnich latach w naszej kulturze zadomowiło się święto Halloween, którego symbolem są właśnie owoce dyni. Ogromne głowy ze świecącymi oczami coraz częściej pojawiają się w oknach domów czy na wystawach sklepowych. Różne odmiany dyni, ich ciekawe kształty i barwy sprawiły, że rośliny te poza sztuką kulinarną wykorzystywane są również w sztuce dekoracji . Kolorowe dyniowe kompozycje mogą być naprawdę ciekawą ozdobą, a ich tworzenie to niezła zabawa zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.
Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...
zobacz więcej
Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...
zobacz więcej
Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...
zobacz więcej
Firmamy Hazera Poland, Biolchim, Biocont Polska oraz serwis warzywa.pl serdecznie zapraszają na webinarium: „Patent na MARCHEW”. Odbędzie się ono 11 stycznia 2023 o godzinie...
zobacz więcej