Październik i listopad to miesiące w których ogromną popularnością cieszą się dynie. W naszym kraju uprawia się dynię zwyczajną, piżmową oraz olbrzymią.
To rośliny bogate w składniki odżywcze, smaczne i zdrowe. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu – im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynie zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Pestki dyni to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B i C.
W ostatnich latach w naszej kulturze zadomowiło się święto Halloween, którego symbolem są właśnie owoce dyni. Ogromne głowy ze świecącymi oczami coraz częściej pojawiają się w oknach domów czy na wystawach sklepowych. Różne odmiany dyni, ich ciekawe kształty i barwy sprawiły, że rośliny te poza sztuką kulinarną wykorzystywane są również w sztuce dekoracji . Kolorowe dyniowe kompozycje mogą być naprawdę ciekawą ozdobą, a ich tworzenie to niezła zabawa zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.
W 2025 roku import ogórków do Polski osiągnął rekordowy poziom. W okresie od stycznia do maja zaimportowano ponad 41 tys. ton ogórków z aż 21 krajów. Największym dostawcą była Hiszpania, z której sprowadzono...
zobacz więcej
W sezonie 2025 do Polski napłynęło niemal 20 tysięcy ton kapusty – głównie z Macedonii Północnej, Niemiec i Albanii. Dane dotyczące pierwszych miesięcy roku pokazują, że import...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu przybliżającym różne ogrodowe rośliny przedstawiamy Budleję. Jest to efektowna roślina ozdobna, która zyskuje coraz większą popularność w polskich ogrodach. Jej...
zobacz więcej
Zakupy w Centrum Ogrodniczym Jurek to prawdziwa przyjemność dla każdego miłośnika roślin! To miejsce, gdzie znajdziesz ogromny wybór roślin – od klasycznych kwiatów i krzewów,...
zobacz więcej