Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas wielkimi krokami. Już od wielu dni sklepowe wystawy zachęcają do zakupów kolorowymi , świecącymi ozdobami, a w programach telewizyjnych i radiowych rozbrzmiewają świąteczne melodie. Podczas wigilijnej kolacji, zapewne w wielu domach nie zabraknie tradycyjnej potrawy, jaką jest barszcz czerwony. Ta aromatyczna zupa, z dodatkiem grzybowych uszek, niejednej osobie kojarzy się właśnie z tym wyjątkowym wieczorem. A jej głównym bohaterem jest oczywiście burak :).
Poza walorami smakowymi posiada on wiele właściwości odżywczych oraz leczniczych. To prawdziwe bogactwo witamin i cennych pierwiastków. Witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, C, żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, karoten, kwas foliowy, antocyjany, błonnik – to tylko niektóre ze składników buraka. Warzywo to wzmacnia układ krwionośny, zapobiega anemii, wspomaga leczenie białaczki, pomaga unormować poziom cholesterolu, przeciwdziała też zwapnieniom naczyń krwionośnych. Jedzenie buraków to również świetny sposób na wzmocnienie odporności organizmu i walkę z wirusami. Barszcz czerwony czy sok z buraków mają silne właściwości odkwaszające, zwalczają zgagę i regulują pracę przewodu pokarmowego.
Warto więc o nich pomyśleć, szczególnie po zajadaniu się świątecznymi smakołykami.
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a więc czas najwyższy, aby pomyśleć o świątecznych dekoracjach do domów oraz ogrodów. Serdecznie zapraszamy do naszego Centrum Ogrodniczego...
zobacz więcej
Firma Hazera poleca kolejną nowość w swojej ofercie. Jest to kapusta biała 17-1757 F1 w typie znanej odmiany Emily F1. 17-1757 F1 to odmiana...
zobacz więcej
21 listopada 2023 na profilu FB i kanale YouTube serwisu warzywapolowe.pl odbędzie się webinarium podsumowujące tegoroczny projekt 𝐊𝐚𝐥𝐚𝐟𝐢𝐨𝐫𝐨𝐰𝐚 𝐃𝐞𝐦𝐨 𝐅𝐚𝐫𝐦𝐚 2023. Spotkanie...
zobacz więcej
Pomidor V633 (CORNAROSE) F1 to nowa propozycja od firmy Hazera. Kształtem przypomina odmianę Cornabel ale jest w kolorze pink. Odmiana ta polecana jest do uprawy na 8-12...
zobacz więcej