Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas wielkimi krokami. Już od wielu dni sklepowe wystawy zachęcają do zakupów kolorowymi , świecącymi ozdobami, a w programach telewizyjnych i radiowych rozbrzmiewają świąteczne melodie. Podczas wigilijnej kolacji, zapewne w wielu domach nie zabraknie tradycyjnej potrawy, jaką jest barszcz czerwony. Ta aromatyczna zupa, z dodatkiem grzybowych uszek, niejednej osobie kojarzy się właśnie z tym wyjątkowym wieczorem. A jej głównym bohaterem jest oczywiście burak :).
Poza walorami smakowymi posiada on wiele właściwości odżywczych oraz leczniczych. To prawdziwe bogactwo witamin i cennych pierwiastków. Witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, C, żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, karoten, kwas foliowy, antocyjany, błonnik – to tylko niektóre ze składników buraka. Warzywo to wzmacnia układ krwionośny, zapobiega anemii, wspomaga leczenie białaczki, pomaga unormować poziom cholesterolu, przeciwdziała też zwapnieniom naczyń krwionośnych. Jedzenie buraków to również świetny sposób na wzmocnienie odporności organizmu i walkę z wirusami. Barszcz czerwony czy sok z buraków mają silne właściwości odkwaszające, zwalczają zgagę i regulują pracę przewodu pokarmowego.
Warto więc o nich pomyśleć, szczególnie po zajadaniu się świątecznymi smakołykami.
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej