Głównym eksporterem pomidorów w krajach europejskich jest Hiszpania. Estremadura i Andaluzja to regiony słynące z produkcji pomidorów w tym kraju. Intensywne burze, które miały miejsce w ubiegłym sezonie w pierwszym z tych regionów, spowodowały zniszczenie 1000ha upraw tego warzywa. Konsekwencją tego było zmniejszenie produkcji o ok. 10% w stosunku do poprzedniego sezonu.
Sytuacja ta przyczyniła się do wyraźnego ożywienia eksportu pomidorów z Polski w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 roku. Głównym odbiorcą pomidorów z Polski jest w dalszym ciągu Białoruś, gdzie trafiło 27 tys. t tych warzyw, czyli o 14% więcej niż w odpowiednim okresie poprzedniego roku. Blisko 10 tysięcy ton pomidorów trafiło do Wielkiej Brytanii, co oznacza, że eksport do tego kraju zwiększył się o 20%.
Jak podał portal Foodnews na podstawie wstępnych szacunków World Processing Tomato Council (WPTC) w bieżącym sezonie plantatorzy pomidorów z hiszpańskich regionów oczekują wyższych zbiorów niż przed rokiem i związanych z tym niższych cen skupu, co może oznaczać większą konkurencję ze strony Hiszpanii na rynku unijnym.
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej
W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...
zobacz więcej