Głównym eksporterem pomidorów w krajach europejskich jest Hiszpania. Estremadura i Andaluzja to regiony słynące z produkcji pomidorów w tym kraju. Intensywne burze, które miały miejsce w ubiegłym sezonie w pierwszym z tych regionów, spowodowały zniszczenie 1000ha upraw tego warzywa. Konsekwencją tego było zmniejszenie produkcji o ok. 10% w stosunku do poprzedniego sezonu.
Sytuacja ta przyczyniła się do wyraźnego ożywienia eksportu pomidorów z Polski w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 roku. Głównym odbiorcą pomidorów z Polski jest w dalszym ciągu Białoruś, gdzie trafiło 27 tys. t tych warzyw, czyli o 14% więcej niż w odpowiednim okresie poprzedniego roku. Blisko 10 tysięcy ton pomidorów trafiło do Wielkiej Brytanii, co oznacza, że eksport do tego kraju zwiększył się o 20%.
Jak podał portal Foodnews na podstawie wstępnych szacunków World Processing Tomato Council (WPTC) w bieżącym sezonie plantatorzy pomidorów z hiszpańskich regionów oczekują wyższych zbiorów niż przed rokiem i związanych z tym niższych cen skupu, co może oznaczać większą konkurencję ze strony Hiszpanii na rynku unijnym.
Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...
zobacz więcej
Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...
zobacz więcej
Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...
zobacz więcej
Firmamy Hazera Poland, Biolchim, Biocont Polska oraz serwis warzywa.pl serdecznie zapraszają na webinarium: „Patent na MARCHEW”. Odbędzie się ono 11 stycznia 2023 o godzinie...
zobacz więcej