Głównym eksporterem pomidorów w krajach europejskich jest Hiszpania. Estremadura i Andaluzja to regiony słynące z produkcji pomidorów w tym kraju. Intensywne burze, które miały miejsce w ubiegłym sezonie w pierwszym z tych regionów, spowodowały zniszczenie 1000ha upraw tego warzywa. Konsekwencją tego było zmniejszenie produkcji o ok. 10% w stosunku do poprzedniego sezonu.
Sytuacja ta przyczyniła się do wyraźnego ożywienia eksportu pomidorów z Polski w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 roku. Głównym odbiorcą pomidorów z Polski jest w dalszym ciągu Białoruś, gdzie trafiło 27 tys. t tych warzyw, czyli o 14% więcej niż w odpowiednim okresie poprzedniego roku. Blisko 10 tysięcy ton pomidorów trafiło do Wielkiej Brytanii, co oznacza, że eksport do tego kraju zwiększył się o 20%.
Jak podał portal Foodnews na podstawie wstępnych szacunków World Processing Tomato Council (WPTC) w bieżącym sezonie plantatorzy pomidorów z hiszpańskich regionów oczekują wyższych zbiorów niż przed rokiem i związanych z tym niższych cen skupu, co może oznaczać większą konkurencję ze strony Hiszpanii na rynku unijnym.
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej
Gmina Kruszwica z województwa kujawsko – pomorskiego, w powiecie inowrocławskim to miejsce, w kórym uprawia się najwięcej cebuli w naszym kraju. Jest to jeden z najważniejszych ośrodków...
zobacz więcej