Głównym eksporterem pomidorów w krajach europejskich jest Hiszpania. Estremadura i Andaluzja to regiony słynące z produkcji pomidorów w tym kraju. Intensywne burze, które miały miejsce w ubiegłym sezonie w pierwszym z tych regionów, spowodowały zniszczenie 1000ha upraw tego warzywa. Konsekwencją tego było zmniejszenie produkcji o ok. 10% w stosunku do poprzedniego sezonu.
Sytuacja ta przyczyniła się do wyraźnego ożywienia eksportu pomidorów z Polski w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 roku. Głównym odbiorcą pomidorów z Polski jest w dalszym ciągu Białoruś, gdzie trafiło 27 tys. t tych warzyw, czyli o 14% więcej niż w odpowiednim okresie poprzedniego roku. Blisko 10 tysięcy ton pomidorów trafiło do Wielkiej Brytanii, co oznacza, że eksport do tego kraju zwiększył się o 20%.
Jak podał portal Foodnews na podstawie wstępnych szacunków World Processing Tomato Council (WPTC) w bieżącym sezonie plantatorzy pomidorów z hiszpańskich regionów oczekują wyższych zbiorów niż przed rokiem i związanych z tym niższych cen skupu, co może oznaczać większą konkurencję ze strony Hiszpanii na rynku unijnym.
“Delikatesy Hazera” to linia produktów stworzona przez firmę Hazera, która wyróżnia się wykwintnym smakiem i oryginalnym wyglądem warzyw. Marka ta została zaprojektowana z myślą o najbardziej wymagających konsumentach,...
zobacz więcej
W dniu 5 marca 2025 roku odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. Rejestracji Odmian Roślin Uprawnych wpisywanych do Krajowego rejestru bez wymogu badań WGO....
zobacz więcej
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w ciągu 12 miesięcy ubiegłego roku do naszego kraju sprowadzono 64,19 tys. ton marchwi z 33 krajów. Jest...
zobacz więcej
W dniach 22-23 stycznia 2025 odbyła się 15 edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa. To największe wydarzenie branżowe w Europie Środkowo-Wschodniej, dedykowane producentom owoców i warzyw,...
zobacz więcej