Głównym eksporterem pomidorów w krajach europejskich jest Hiszpania. Estremadura i Andaluzja to regiony słynące z produkcji pomidorów w tym kraju. Intensywne burze, które miały miejsce w ubiegłym sezonie w pierwszym z tych regionów, spowodowały zniszczenie 1000ha upraw tego warzywa. Konsekwencją tego było zmniejszenie produkcji o ok. 10% w stosunku do poprzedniego sezonu.
Sytuacja ta przyczyniła się do wyraźnego ożywienia eksportu pomidorów z Polski w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 roku. Głównym odbiorcą pomidorów z Polski jest w dalszym ciągu Białoruś, gdzie trafiło 27 tys. t tych warzyw, czyli o 14% więcej niż w odpowiednim okresie poprzedniego roku. Blisko 10 tysięcy ton pomidorów trafiło do Wielkiej Brytanii, co oznacza, że eksport do tego kraju zwiększył się o 20%.
Jak podał portal Foodnews na podstawie wstępnych szacunków World Processing Tomato Council (WPTC) w bieżącym sezonie plantatorzy pomidorów z hiszpańskich regionów oczekują wyższych zbiorów niż przed rokiem i związanych z tym niższych cen skupu, co może oznaczać większą konkurencję ze strony Hiszpanii na rynku unijnym.

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej