Naukowcy z Cold Spring Harbor Laboratory w Nowym Jorku są w trakcie prac nad zmniejszeniem krzewów pomidorów do tak małych rozmiarów, by mogły się zmieścić na niewielkiej powierzchni, jednocześnie dając duży plon.
Zmiana trzech genów spowodowała, że na miniaturowym krzewie rośnie duża ilość niewielkich pomidorów, które bardo szybko dojrzewają. Naukowcy zapewniają, że nową odmianę pomidora będzie można uprawiać na niewielkim terenie np. na dachu wieżowca.
„Praca ta pokazuje, jak możemy uzyskiwać zbiory bez niszczenia dużych połaci ziemi, czy stosowania dużych ilości nawozów, które potem spływają do rzek. Oto jedno z podejść do żywienia ludzi – lokalnego i przy obniżonej produkcji dwutlenku węgla” – tłumaczy jeden z badaczy.
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej
Gmina Kruszwica z województwa kujawsko – pomorskiego, w powiecie inowrocławskim to miejsce, w kórym uprawia się najwięcej cebuli w naszym kraju. Jest to jeden z najważniejszych ośrodków...
zobacz więcej