W roku 2020 produkcja świeżych warzyw w Unii Europejskiej wyniosła 62,9 ton. Spadek względem poprzedniego roku wyniósł 300 000 ton.
Zbiory pomidorów kształtowały się na poziomie 16,5 miliona ton, zebrano 6,6 miliona ton cebuli i około 4,7 miliona ton marchwi.
Włochy (6,2 mln ton) i Hiszpania (4,3 mln ton) to kraje, w których wyprodukowano prawie 2/3 unijnych pomidorów. Łączne zbiory pomidorów w UE w 2020 r. były niższe o 2,9% niż w 2019 roku.
Najwięcej, bo prawie połowę unijnej cebuli wyhodowano natomiast w Hiszpanii i Holandii. Produkcja cebuli w UE w 2020 r. wykazała wzrost o 0,7% w porównaniu z 2019 r.
Marchew natomiast odnotowała spadek na poziomie 0,9%, co było spowodowane głównie mniejszymi zbiorami w Holandii oraz Belgii.
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej