W roku 2020 produkcja świeżych warzyw w Unii Europejskiej wyniosła 62,9 ton. Spadek względem poprzedniego roku wyniósł 300 000 ton.
Zbiory pomidorów kształtowały się na poziomie 16,5 miliona ton, zebrano 6,6 miliona ton cebuli i około 4,7 miliona ton marchwi.
Włochy (6,2 mln ton) i Hiszpania (4,3 mln ton) to kraje, w których wyprodukowano prawie 2/3 unijnych pomidorów. Łączne zbiory pomidorów w UE w 2020 r. były niższe o 2,9% niż w 2019 roku.
Najwięcej, bo prawie połowę unijnej cebuli wyhodowano natomiast w Hiszpanii i Holandii. Produkcja cebuli w UE w 2020 r. wykazała wzrost o 0,7% w porównaniu z 2019 r.
Marchew natomiast odnotowała spadek na poziomie 0,9%, co było spowodowane głównie mniejszymi zbiorami w Holandii oraz Belgii.
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej
Gmina Kruszwica z województwa kujawsko – pomorskiego, w powiecie inowrocławskim to miejsce, w kórym uprawia się najwięcej cebuli w naszym kraju. Jest to jeden z najważniejszych ośrodków...
zobacz więcej