Jak podaje serwis sadyogrody.pl w 2020 roku przeciętny Polak zjadł prawie 3,9 kg owoców oraz ponad 7,7 kg warzyw. Zgodnie z danymi GUS wydatki na żywność wzrosły o 6,5%. Wzrost pieniędzy wydanych na owoce względem poprzedniego roku wyniósł prawie 2%, a na warzywa 1,4%. Spadek zanotowały jedynie ziemniaki.
Najwięcej owoców i warzyw spożywały osoby starsze – renciści oraz emeryci. W ubiegłym roku w ich diecie znalazło się ponad 5 kg owoców oraz przeszło 10 kg warzyw. Pozostałe grupy, które zostały poddane analizie czyli pracownicy oraz pracujący na własny rachunek, kupili niecałe 11 kg takich produktów. To właśnie w tej ostatniej grupie widać największy wzrost wydatków na warzywa oraz owoce, bo ok 7 procentowy.
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej