Jak podaje serwis sadyogrody.pl w 2020 roku przeciętny Polak zjadł prawie 3,9 kg owoców oraz ponad 7,7 kg warzyw. Zgodnie z danymi GUS wydatki na żywność wzrosły o 6,5%. Wzrost pieniędzy wydanych na owoce względem poprzedniego roku wyniósł prawie 2%, a na warzywa 1,4%. Spadek zanotowały jedynie ziemniaki.
Najwięcej owoców i warzyw spożywały osoby starsze – renciści oraz emeryci. W ubiegłym roku w ich diecie znalazło się ponad 5 kg owoców oraz przeszło 10 kg warzyw. Pozostałe grupy, które zostały poddane analizie czyli pracownicy oraz pracujący na własny rachunek, kupili niecałe 11 kg takich produktów. To właśnie w tej ostatniej grupie widać największy wzrost wydatków na warzywa oraz owoce, bo ok 7 procentowy.
W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...
zobacz więcej
7 marca 2024 roku w Centrali COBORU w Słupi Wielkiej odbyło się posiedzenie Komisji Wewnętrznej ds. Rejestracji Odmian Roślin Uprawnych, wpisywanych do Krajowego rejestru...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend – 16 i 17 marca – w Oranżerii Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie odbędzie się XIV edycja Wystawy Tulipanów....
zobacz więcej
Zgodnie z danymi z GUS wolumen eksportu do Polski papryki w 2023 roku wyniósł 28,0 tys. ton. Oznacza to wzrost względem roku 2022, gdy wynosił on 26,9...
zobacz więcej