Jak podaje serwis sadyogrody.pl w 2020 roku przeciętny Polak zjadł prawie 3,9 kg owoców oraz ponad 7,7 kg warzyw. Zgodnie z danymi GUS wydatki na żywność wzrosły o 6,5%. Wzrost pieniędzy wydanych na owoce względem poprzedniego roku wyniósł prawie 2%, a na warzywa 1,4%. Spadek zanotowały jedynie ziemniaki.
Najwięcej owoców i warzyw spożywały osoby starsze – renciści oraz emeryci. W ubiegłym roku w ich diecie znalazło się ponad 5 kg owoców oraz przeszło 10 kg warzyw. Pozostałe grupy, które zostały poddane analizie czyli pracownicy oraz pracujący na własny rachunek, kupili niecałe 11 kg takich produktów. To właśnie w tej ostatniej grupie widać największy wzrost wydatków na warzywa oraz owoce, bo ok 7 procentowy.
W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...
zobacz więcej
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej