Jak podaje serwis fresh-market.pl w roku 2020, pomimo trwającej pandemii, wartość polskiego eksportu produktów rolno – spożywczych wzrosła z 31,8 mld euro do 34,0 mld euro, czyli o 7 procent.
W pierwszej połowie 2020 r wzrost względem pierwszego półrocza 2019 r. wyniósł 8,3%, drugie półrocze było nieco mniej dynamiczne, gdyż wskaźnik ten wyniósł 5,8%.
Jeżeli chodzi o import produkcji rolno-spozywczej, to wartość między rokiem 2019 a 2020 zwiększyła się o 4,9% (z 21,3 mld euro do 22,3 mld euro).
Saldo handlu zagranicznego produkcją rolno-spożywczą pozostaje na plusie. W 2019 roku było to 10,5 mld euro, a w roku 2020 było to 11,7 mld euro, a więc bilans poprawił się o 1,2 mld euro.

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej