GUS podał wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów w 2022 r. Łączna produkcja warzyw gruntowych (odmiany wczesne i późne) w 2022 r. wyniosła 3,9 mln ton. jest to poziom o około 3 procent wyższy od produkcji ubiegłorocznej. Wzrost zbiorów objął gatunki ciepłolubne (pomidory, ogórki).
Szacunek poszczególnych zbiorów warzyw wygląda następująco:
kapusta – 650 tys. ton
kalafior – 135 tys. ton
cebula – 643 tys. ton
marchew – 590 tys. ton
buraki ćwikłowe – 233 tys. ton
pomidory gruntowe – 166 tys. ton
ogórki gruntowe – 140 tys. ton
pozostałe gatunki warzyw – 1,3 mln ton
Źródło: https://www.fresh-market.pl/
Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...
zobacz więcej
Już w najbliższy weekend (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...
zobacz więcej
Hibiskus to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny. Wiele z gatunków uprawianych jest jako...
zobacz więcej
Gmina Kruszwica z województwa kujawsko – pomorskiego, w powiecie inowrocławskim to miejsce, w kórym uprawia się najwięcej cebuli w naszym kraju. Jest to jeden z najważniejszych ośrodków...
zobacz więcej