GUS podał wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów w 2022 r. Łączna produkcja warzyw gruntowych (odmiany wczesne i późne) w 2022 r. wyniosła 3,9 mln ton. jest to poziom o około 3 procent wyższy od produkcji ubiegłorocznej. Wzrost zbiorów objął gatunki ciepłolubne (pomidory, ogórki).
Szacunek poszczególnych zbiorów warzyw wygląda następująco:
kapusta – 650 tys. ton
kalafior – 135 tys. ton
cebula – 643 tys. ton
marchew – 590 tys. ton
buraki ćwikłowe – 233 tys. ton
pomidory gruntowe – 166 tys. ton
ogórki gruntowe – 140 tys. ton
pozostałe gatunki warzyw – 1,3 mln ton
Źródło: https://www.fresh-market.pl/
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej
Marchew to warzywo, które w kuchni jest wszechstronne – można ją jeść na surowo, gotować, piec, smażyć, a także wykorzystywać do zup, sałatek, dań głównych i deserów,...
zobacz więcej