GUS podał wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów w 2022 r. Łączna produkcja warzyw gruntowych (odmiany wczesne i późne) w 2022 r. wyniosła 3,9 mln ton. jest to poziom o około 3 procent wyższy od produkcji ubiegłorocznej. Wzrost zbiorów objął gatunki ciepłolubne (pomidory, ogórki).
Szacunek poszczególnych zbiorów warzyw wygląda następująco:
kapusta – 650 tys. ton
kalafior – 135 tys. ton
cebula – 643 tys. ton
marchew – 590 tys. ton
buraki ćwikłowe – 233 tys. ton
pomidory gruntowe – 166 tys. ton
ogórki gruntowe – 140 tys. ton
pozostałe gatunki warzyw – 1,3 mln ton
Źródło: https://www.fresh-market.pl/
Od maja tego roku serwis warzywapolowe.pl uruchamia projekt, w którym prezentowane będą wszystkie działania niezbędne do prawidłowej uprawy buraków. Projekt będzie realizowany w Małopolsce w gospodarstwie...
zobacz więcej
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej