Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 17:00, sob: 7:30 - 14:00

Wstępny szacunek zbioru warzyw w 2019 r.

1 sierpnia 2019 Ciekawostki

Główny Urząd Statystyczny opublikował pierwszy z trzech corocznych raportów dotyczących zbioru ziemiopłodów, w tym warzyw. Eksperci zauważają w nim, ze tegoroczne siewy warzyw gruntowych były opóźnione, co było skutkiem braku nawilgocenia gleby po zimie. Niekorzystne warunki były też spowodowane wysokimi temperaturami, które wystąpiły w naszym kraju już w kwietniu. W wielu miejscach musiał nastąpił ponowny siew. Niekorzystne dla zbiorów były również majowe chłody oraz czerwcowe upały i susza.

Zdaniem ekspertów GUS tegoroczne plony warzyw będą niższe, przede wszystkim w przypadku wczesnych odmian.

W chwili obecnej zbiory warzyw gruntowych oszacowano na niespełna 3,8 mln ton (ok. 9% niższym niż rok temu).

Tegoroczne zbiory warzyw szacują się następująco: kapusta 0,8 mln ton, kalafior 200 tys. ton, cebula 520 tys. ton, marchew 670 tys. ton, buraki ćwikłowe 265 tys. ton, pomidory gruntowe 230 tys. ton, ogórki 220 tys. ton.

Nowości i wydarzenia w branży

28 listopada 2024 Ciekawostki

Nowa szklarnia badawczo-rozwojowa firmy Hazera

W połowie listopada nastąpiło uroczyste otwarcie nowej, zaawansowanej technologicznie szklarni badawczo-rozwojowej obok siedziby głównej firmy Hazera w Made w Holandii. To najbardziej nowoczesny ośrodek...

zobacz więcej

21 listopada 2024 Nowości

Insignia F1 – nowość od Hazery

Insignia F1 to nowa odmiana papryki do uprawy w tunelu w ofercie firmy Hazera. Bardzo wczesna odmiana typu żółty blok. Roślina o dobrym wigorze z mocnym...

zobacz więcej

14 listopada 2024 Ciekawostki

Fioletowy brokuł od firmy Sakata

Podczas Global Produce & Floral Show, które odbyło się w październiku w Atlancie, firma Sakata Seed America zaprezentowała nową odmianę brokuła.  Purple...

zobacz więcej

7 listopada 2024 Bez kategorii

Pora na brukselkę

Brukselka (inaczej kapusta warzywna brukselska) to warzywo, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych, która najprawdopodobniej powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Jej...

zobacz więcej