Główny Urząd Statystyczny opublikował pierwszy z trzech corocznych raportów dotyczących zbioru ziemiopłodów, w tym warzyw. Eksperci zauważają w nim, ze tegoroczne siewy warzyw gruntowych były opóźnione, co było skutkiem braku nawilgocenia gleby po zimie. Niekorzystne warunki były też spowodowane wysokimi temperaturami, które wystąpiły w naszym kraju już w kwietniu. W wielu miejscach musiał nastąpił ponowny siew. Niekorzystne dla zbiorów były również majowe chłody oraz czerwcowe upały i susza.
Zdaniem ekspertów GUS tegoroczne plony warzyw będą niższe, przede wszystkim w przypadku wczesnych odmian.
W chwili obecnej zbiory warzyw gruntowych oszacowano na niespełna 3,8 mln ton (ok. 9% niższym niż rok temu).
Tegoroczne zbiory warzyw szacują się następująco: kapusta 0,8 mln ton, kalafior 200 tys. ton, cebula 520 tys. ton, marchew 670 tys. ton, buraki ćwikłowe 265 tys. ton, pomidory gruntowe 230 tys. ton, ogórki 220 tys. ton.

Już 13 listopada w godzinach 18:00–20:00 na platformie Zoom odbędzie się webinar „Od nasion po plony” przeznaczony dla producentów oraz pasjonatów papryki. W wydarzeniu można...
zobacz więcej
Polska jest jednym z liderów produkcji dyni w Unii Europejskiej – od 2020 roku regularnie zajmuje pierwsze miejsce pod względem areału i zbiorów tego warzywa....
zobacz więcej
W 2025 roku Polska sprowadziła rekordową ilość papryki – 62,1 tysiąca ton o wartości ponad 581 milionów złotych – pochodzącą łącznie z 21 państw. Dane...
zobacz więcej
Dni otwarte Show Farm 2025 organizowane przez firmę Hazera odbyły się 17 września 2025 roku na polach demonstracyjnych w miejscowości Kaniczki. Na Show Farm...
zobacz więcej