Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 17:00, sob: 7:30 - 14:00

Większe spożycie buraków w kwietniu

5 maja 2023 Ciekawostki

Zgodnie z badaniami Kantar w kwietniu Polacy najchętniej jedli cebulę (jej spożycie deklaruje 88% Polaków), pomidory (85%) oraz marchew (84%).

Kolejne miejsca należały do: ogórków (79%), kapusty (62%), papryki i rzodkiewki (60%).

W stosunku do marca najbardziej wzrosło spożycie buraków (o 6p.p.), kalafiora (o 5 p.p.) oraz ogórków (o 4 p.p). Względem trzeciego miesiąca roku spadało spożycie brokuła oraz papryki. Na spadek ten miały wpływ przede wszystkim ceny.

Jeśli chodzi o porównanie względem kwietnia ubiegłego roku to sałata zaliczyła 5% wzrost, a marchew 1%. Spożycie cebuli utrzymało się na tym samym poziomie, a niewielki spadek zaliczyły ogórki, pomidory i kapusta.

 

Źródło: sadyogrody.pl

 

Nowości i wydarzenia w branży

19 września 2024 Wydarzenia

Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera

W dniach 24 – 26 września w Warmenhuizen w Holandii odbęda się Międzynarodowe Dni Otwarte firmy Hazera. Wydarzenie jest organizowane w ścisłej współpracy z firmami...

zobacz więcej

12 września 2024 Ciekawostki

Konkurs na Najcięższą Polska Główkę Kapusty rozstrzygnięty

Podczas Małopolskich Dni Kapusty, które miały miejsce w ubiegły weekend w Charsznicy tradycyjnie odbył się konkurs na Najcięższą Polską Główkę Kapusty. Jest to atrakcja,...

zobacz więcej

5 września 2024 Wydarzenia

Małopolskie Dni Kapusty 2024

Już w najbliższy weekend  (7 – 8 września) odbędą się Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy. Podczas wydarzenia będzie można odwiedzić poletka czołowych...

zobacz więcej

29 sierpnia 2024 Ciekawostki

Hibiskus

Hibiskus to  rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 200 do nawet 700 gatunków tej rośliny.  Wiele z gatunków uprawianych jest jako...

zobacz więcej