Zgodnie z badaniami Kantar w kwietniu Polacy najchętniej jedli cebulę (jej spożycie deklaruje 88% Polaków), pomidory (85%) oraz marchew (84%).
Kolejne miejsca należały do: ogórków (79%), kapusty (62%), papryki i rzodkiewki (60%).
W stosunku do marca najbardziej wzrosło spożycie buraków (o 6p.p.), kalafiora (o 5 p.p.) oraz ogórków (o 4 p.p). Względem trzeciego miesiąca roku spadało spożycie brokuła oraz papryki. Na spadek ten miały wpływ przede wszystkim ceny.
Jeśli chodzi o porównanie względem kwietnia ubiegłego roku to sałata zaliczyła 5% wzrost, a marchew 1%. Spożycie cebuli utrzymało się na tym samym poziomie, a niewielki spadek zaliczyły ogórki, pomidory i kapusta.
Źródło: sadyogrody.pl
Jak co miesiąc, Kantar opublikował ranking najchętniej spożywanych przez Polaków warzyw. Na pierwszym miejscu znalazły się pomidory. Dwa kolejne miejsca należały do cebuli...
zobacz więcej
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej