Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 16:00, sob: 7:30 - 14:00

Większe spożycie buraków w kwietniu

5 maja 2023 Ciekawostki

Zgodnie z badaniami Kantar w kwietniu Polacy najchętniej jedli cebulę (jej spożycie deklaruje 88% Polaków), pomidory (85%) oraz marchew (84%).

Kolejne miejsca należały do: ogórków (79%), kapusty (62%), papryki i rzodkiewki (60%).

W stosunku do marca najbardziej wzrosło spożycie buraków (o 6p.p.), kalafiora (o 5 p.p.) oraz ogórków (o 4 p.p). Względem trzeciego miesiąca roku spadało spożycie brokuła oraz papryki. Na spadek ten miały wpływ przede wszystkim ceny.

Jeśli chodzi o porównanie względem kwietnia ubiegłego roku to sałata zaliczyła 5% wzrost, a marchew 1%. Spożycie cebuli utrzymało się na tym samym poziomie, a niewielki spadek zaliczyły ogórki, pomidory i kapusta.

 

Źródło: sadyogrody.pl

 

Nowości i wydarzenia w branży

12 czerwca 2025 Ciekawostki

Czerwcowe smakołyki

Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...

zobacz więcej

4 czerwca 2025 Bez kategorii

Łubin

Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....

zobacz więcej

29 maja 2025 Ciekawostki

Hazera i TOP The Onion Group dla rozwoju cebuli dymki

Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...

zobacz więcej

22 maja 2025 Ciekawostki

Marchew od Hazery – odmiany świeżorynkowe

Marchew to warzywo, które w kuchni jest wszechstronne – można ją jeść na surowo, gotować, piec, smażyć, a także wykorzystywać do zup, sałatek, dań głównych i deserów,...

zobacz więcej