Zapraszamy: pon. - pt.: 7:30 - 17:00, sob: 7:30 - 14:00

Większe spożycie buraków w kwietniu

5 maja 2023 Ciekawostki

Zgodnie z badaniami Kantar w kwietniu Polacy najchętniej jedli cebulę (jej spożycie deklaruje 88% Polaków), pomidory (85%) oraz marchew (84%).

Kolejne miejsca należały do: ogórków (79%), kapusty (62%), papryki i rzodkiewki (60%).

W stosunku do marca najbardziej wzrosło spożycie buraków (o 6p.p.), kalafiora (o 5 p.p.) oraz ogórków (o 4 p.p). Względem trzeciego miesiąca roku spadało spożycie brokuła oraz papryki. Na spadek ten miały wpływ przede wszystkim ceny.

Jeśli chodzi o porównanie względem kwietnia ubiegłego roku to sałata zaliczyła 5% wzrost, a marchew 1%. Spożycie cebuli utrzymało się na tym samym poziomie, a niewielki spadek zaliczyły ogórki, pomidory i kapusta.

 

Źródło: sadyogrody.pl

 

Nowości i wydarzenia w branży

23 maja 2024 Bez kategorii

Uprawa fasoli w Polsce

W ubiegłym roku produkcja fasoli w Polsce odbywała się na powierzchni 22 289 ha. Średni plon z hektara wynosił około 2,96 tony. Najwięcej fasoli...

zobacz więcej

16 maja 2024 Ciekawostki

Przystanek Papryka – w drodze do max plonu

Firma Hazera, która jest dostawcą nasion i odmian papryki do uprawy pod osłonami i w otwartym gruncie postanowiła rozszerzyć swój projekt „Przystanek papryka”. W tym sezonie projekt...

zobacz więcej

9 maja 2024 Ciekawostki

Margaretka

Dzisiaj w naszym cyklu przybliżającym charakterystykę różnych roślin nadszedł czas na margaretkę. Jest to rodzaj roślin z rodziny astrowatych znany też pod nazwą jastrun właściwy....

zobacz więcej

2 maja 2024 Ciekawostki

Mix Rzodkiewek od Hazery Najlepszym Produktem Roku

Mieszanka kolorowych rzodkiewek (AH Snack Vegetable Radish Mix), na wysiew których firma Hazera dostarcza nasiona, została wybrana najlepszym Produktem Roku 2023-2024 w kategorii...

zobacz więcej