Zgodnie z badaniami Kantar w kwietniu Polacy najchętniej jedli cebulę (jej spożycie deklaruje 88% Polaków), pomidory (85%) oraz marchew (84%).
Kolejne miejsca należały do: ogórków (79%), kapusty (62%), papryki i rzodkiewki (60%).
W stosunku do marca najbardziej wzrosło spożycie buraków (o 6p.p.), kalafiora (o 5 p.p.) oraz ogórków (o 4 p.p). Względem trzeciego miesiąca roku spadało spożycie brokuła oraz papryki. Na spadek ten miały wpływ przede wszystkim ceny.
Jeśli chodzi o porównanie względem kwietnia ubiegłego roku to sałata zaliczyła 5% wzrost, a marchew 1%. Spożycie cebuli utrzymało się na tym samym poziomie, a niewielki spadek zaliczyły ogórki, pomidory i kapusta.
Źródło: sadyogrody.pl
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej
Marchew to warzywo, które w kuchni jest wszechstronne – można ją jeść na surowo, gotować, piec, smażyć, a także wykorzystywać do zup, sałatek, dań głównych i deserów,...
zobacz więcej