W okresie minionych 12 miesięcy (od lipca 2016 do czerwca 2017) polskie gospodarstwa domowe kupiły 1 978 tys. ton świeżych warzyw, wydając na nie ok. 6,1 mld złotych. W porównaniu do analiz ubiegłorocznych rynek ten nieco się skurczył.
146 kg – tyle warzyw w ciągu roku spożyła przeciętna polska rodzina. Daje to około 3 kg tygodniowo. Warzywa kupowaliśmy raz na 4 dni, czyli ok 84 razy w roku. Jednorazowo kupowaliśmy ok 1,7 kg warzyw.
W Polsce najbardziej popularne pod względem wydatków są pomidory, ziemniaki, papryka, ogórki długie oraz cebula. Jeżeli chodzi o ilość zjedzonych kilogramów w jednej przeciętnej rodzinie, to najwięcej zjada ziemniaków (59 kg), pomidorów (22 kg), marchwi (12 kg), cebuli (11 kg), kapusty (10 kg) oraz ogórków gruntowych (7 kg).
Polacy najchętniej kupują warzywa w dyskontach. Aż 34 % sprzedaży warzyw odnotowuje się właśnie w tych sklepach. Małoformatowe sklepy (wielobranżowe oraz spożywcze) odpowiadają za 22 % sprzedaży, do supermarketów i hipermarketów należy kolejno 17% i 13% . Na bazarach realizowanych jest 12 % wydatków gospodarstw domowych, natomiast w warzywniakach tylko 7 %.
Pojawił się już Katalog Odmian Warzyw do uprawy w gruncie 2023 od firmy Hazera. Katalog obejmuje bogatą ofertę odmian warzyw polecanych do uprawy...
zobacz więcej
Firma Syngenta zaprasza na serię Konferencji Zimowych online, podczas których zaprezentuje znane i sprawdzone rozwiązania oraz nowości i promocje ze swojej oferty. Transmisje konferencji...
zobacz więcej
Japońska firma Agris zaprezentowała na targach CES 2023 robota o nazwie „L” wyspecjalizowanego w zbieraniu papryki. Laureat nagrody Innovation Award to maszyna, która...
zobacz więcej
Firmamy Hazera Poland, Biolchim, Biocont Polska oraz serwis warzywa.pl serdecznie zapraszają na webinarium: „Patent na MARCHEW”. Odbędzie się ono 11 stycznia 2023 o godzinie...
zobacz więcej