W okresie minionych 12 miesięcy (od lipca 2016 do czerwca 2017) polskie gospodarstwa domowe kupiły 1 978 tys. ton świeżych warzyw, wydając na nie ok. 6,1 mld złotych. W porównaniu do analiz ubiegłorocznych rynek ten nieco się skurczył.
146 kg – tyle warzyw w ciągu roku spożyła przeciętna polska rodzina. Daje to około 3 kg tygodniowo. Warzywa kupowaliśmy raz na 4 dni, czyli ok 84 razy w roku. Jednorazowo kupowaliśmy ok 1,7 kg warzyw.
W Polsce najbardziej popularne pod względem wydatków są pomidory, ziemniaki, papryka, ogórki długie oraz cebula. Jeżeli chodzi o ilość zjedzonych kilogramów w jednej przeciętnej rodzinie, to najwięcej zjada ziemniaków (59 kg), pomidorów (22 kg), marchwi (12 kg), cebuli (11 kg), kapusty (10 kg) oraz ogórków gruntowych (7 kg).
Polacy najchętniej kupują warzywa w dyskontach. Aż 34 % sprzedaży warzyw odnotowuje się właśnie w tych sklepach. Małoformatowe sklepy (wielobranżowe oraz spożywcze) odpowiadają za 22 % sprzedaży, do supermarketów i hipermarketów należy kolejno 17% i 13% . Na bazarach realizowanych jest 12 % wydatków gospodarstw domowych, natomiast w warzywniakach tylko 7 %.
Czerwiec to czas, gdy na straganach pojawia się bogactwo świeżych, sezonowych warzyw. Wybieranie ich właśnie teraz ma wiele zalet: są najsmaczniejsze, najbogatsze w składniki odżywcze i często...
zobacz więcej
Wiosna tego roku kazała na siebie czekać wyjątkowo długo. Maj upłynął pod znakiem niskich temperatur i nocnych przymrozków, które skutecznie opóźniły prace ogrodnicze....
zobacz więcej
Hazera oraz TOP The Onion Group podpisały globalną umowę o współpracy dotyczącej dostaw nasion cebuli dymki. Na mocy tej umowy Hazera będzie wyłącznym dostawcą...
zobacz więcej
Marchew to warzywo, które w kuchni jest wszechstronne – można ją jeść na surowo, gotować, piec, smażyć, a także wykorzystywać do zup, sałatek, dań głównych i deserów,...
zobacz więcej