W okresie minionych 12 miesięcy (od lipca 2016 do czerwca 2017) polskie gospodarstwa domowe kupiły 1 978 tys. ton świeżych warzyw, wydając na nie ok. 6,1 mld złotych. W porównaniu do analiz ubiegłorocznych rynek ten nieco się skurczył.
146 kg – tyle warzyw w ciągu roku spożyła przeciętna polska rodzina. Daje to około 3 kg tygodniowo. Warzywa kupowaliśmy raz na 4 dni, czyli ok 84 razy w roku. Jednorazowo kupowaliśmy ok 1,7 kg warzyw.
W Polsce najbardziej popularne pod względem wydatków są pomidory, ziemniaki, papryka, ogórki długie oraz cebula. Jeżeli chodzi o ilość zjedzonych kilogramów w jednej przeciętnej rodzinie, to najwięcej zjada ziemniaków (59 kg), pomidorów (22 kg), marchwi (12 kg), cebuli (11 kg), kapusty (10 kg) oraz ogórków gruntowych (7 kg).
Polacy najchętniej kupują warzywa w dyskontach. Aż 34 % sprzedaży warzyw odnotowuje się właśnie w tych sklepach. Małoformatowe sklepy (wielobranżowe oraz spożywcze) odpowiadają za 22 % sprzedaży, do supermarketów i hipermarketów należy kolejno 17% i 13% . Na bazarach realizowanych jest 12 % wydatków gospodarstw domowych, natomiast w warzywniakach tylko 7 %.
Azalia japońska (inaczej różanecznik japoński) pochodzi z japońskich wysp Honsiu Kiusiu, Sikoku i południowe Hokkaido. Jest to roślina ozdobna, która do Europy przybyła w połowie XIX wieku. Azalia japońska...
zobacz więcej
Firma Hazera linię produktów o nazwie „Delikatesy Hazera”, którą wyróżnia wykwintny smak i oryginalny wygląd. Największą grupę wśród delikatesowych produktów stanowią pomidory...
zobacz więcej
Wiosna na dobre już zagościła w naszym kraju. Czas więc powrócić do naszego cyklu, w którym prezentujemy różnego rodzaju rośliny dostępne w naszej ofercie. Dzisiaj jeden z najbardziej...
zobacz więcej
W pierwszym miesiącu bieżącego roku sprowadzono do Polski 12,80 tys. ton ogórków o wartości 86,55 mln złotych. Najwięcej ogróków sprowadzono do naszego kraju z Hiszpanii...
zobacz więcej