W okresie minionych 12 miesięcy (od lipca 2016 do czerwca 2017) polskie gospodarstwa domowe kupiły 1 978 tys. ton świeżych warzyw, wydając na nie ok. 6,1 mld złotych. W porównaniu do analiz ubiegłorocznych rynek ten nieco się skurczył.
146 kg – tyle warzyw w ciągu roku spożyła przeciętna polska rodzina. Daje to około 3 kg tygodniowo. Warzywa kupowaliśmy raz na 4 dni, czyli ok 84 razy w roku. Jednorazowo kupowaliśmy ok 1,7 kg warzyw.
W Polsce najbardziej popularne pod względem wydatków są pomidory, ziemniaki, papryka, ogórki długie oraz cebula. Jeżeli chodzi o ilość zjedzonych kilogramów w jednej przeciętnej rodzinie, to najwięcej zjada ziemniaków (59 kg), pomidorów (22 kg), marchwi (12 kg), cebuli (11 kg), kapusty (10 kg) oraz ogórków gruntowych (7 kg).
Polacy najchętniej kupują warzywa w dyskontach. Aż 34 % sprzedaży warzyw odnotowuje się właśnie w tych sklepach. Małoformatowe sklepy (wielobranżowe oraz spożywcze) odpowiadają za 22 % sprzedaży, do supermarketów i hipermarketów należy kolejno 17% i 13% . Na bazarach realizowanych jest 12 % wydatków gospodarstw domowych, natomiast w warzywniakach tylko 7 %.
Dziś w naszym cyklu o roślinach ozdobnych przyszła kolej na lewizję. Należy ona do rodzaju roślin wieloletnich z rodziny zdrojkowatych. Obejmuje od 16 do 20 gatunków i pochodzi z górskich obszarów...
zobacz więcej
Pomidor Framboo od Hazery to wyjątkowa odmiana pomidora o owocach w malinowym kolorze. Oto najważniejsze cechy tej odmiany: Kolor – malinowy, wyrównany...
zobacz więcej
Krzewuszka to rodzaj roślin wieloletnich z rodziny przewiertniowatych. Nazywana jest ona „cudowną”, ponieważ należy do jednych z najpiększniejszych krzewów ozdobnych. Rozróżnia się 11 gatunków...
zobacz więcej
22 kwietnia obchodziliśmy Światowy Dzień Ziemi. Jest to święto, którego celem jest promowanie postaw proekologicznych w społeczeństwie. Firma Hazera od lat stosuje zrównoważone rozwiązania, dzięki...
zobacz więcej